تحلیل بازنمایی زن شاغل در فیلم های سینمای ایران پس از انقلاب

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه زن در فرهنگ و هنر، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWICA-13-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم راودراد

استاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران

زهرا مجدی زاده

دانشجوی دکتری علوم ارتباطات اجتماعی

چکیده

نحوه بازنمایی زنان شاغل در رسانهها از عوامل فرهنگی اجتماعی تاثیرگذار بر رد یا تایید کلیشههای جنسیتی سنتی مربوط به زنان و اشتغال آنها به شمار میرود و میتواند در تغییر باورهای فرهنگی مربوط به اشتغال زنان موثر واقع شود. هدف این مقاله، مطالعه بازنمایی زنان شاغل در سینمای ایران پس از انقلاب است. در بخش نظری تحقیق، از نظریه بازنمایی هال استفاده شده است. روش تحقیق نیز برمبنای الگوی نشانهشناسی جان فیسک بوده است. نتایج حاصل از مطالعه بازنمایی زنان شاغل در سینمای ایران نشان میدهد که زنان شاغل مدرن، برخلاف کلیشه زن سنتی، دارای قدرت، توانمندی و استقلال بیشتری در زندگی خود بوده و تابع مردان نیستند. در بیشتر آثار ساختهشده با محوریت زنان شاغل، سعی شده است ضمن نقد ایدئولوژی مردسالاری، از برابری طلبی و شایستهسالاری در اشتغال دفاع شود. به رغم تلاش برای دوری از نگاه مردسالارانه، شاهد طبیعی سازی نقش خانهداری برای زنان هستیم.

کلیدواژه ها

اشتغال زنان, ایدئولوژی, بازنمایی, کلیشه های جنسیتی, نشانه شناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.