بررسی «من» و «من اجتماعی» در هویت زنان بخش پهلوانی شاهنامه فردوسی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه زن در فرهنگ و هنر، دوره: 13، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JWICA-13-4_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 225
نویسندگان
دانشجوی دکترای گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات وعلوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد.
دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات وعلوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد.
دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد.
چکیده
چکیدههویت، تصویری ذهنی جهت شناخت است و می توان آن را در ویژگی هایی که به هر فرد تشخص می دهند، یافت. بررسی هویت زنان موضوع کنکاش پژوهشگران مختلفی بوده است. شاهنامه فردوسی از این رو که دربردارنده بخش عمده ای از میراث فرهنگی و اجتماعی ایرانیان است، منبع مناسبی برای بررسی هویت زنان است. متن پژوهش شاهنامه فردوسی تصحیح جلال خالقی مطلق است. روش تحقیق، کیفی و فن مورد استفاده، تحلیل محتوا و چارچوب تحقیق، مدل مفهومی است. از دو مفهوم بنیادی «من» و «من اجتماعی» برای تحلیل کنش های زنان در شاهنامه استفاده شده است. این پژوهش نشان می دهد که هویت یابی زنان در شاهنامه، نتیجه برتری «من» در خودشان است. در کنش های تمام شخصیت های مورد مطالعه جز سیندخت، من از من اجتماعی آشکارتر است. آنجا که بحث انتخاب یا تصمیم گیری است، کنش هایی از زنان سرمی زند که چه بسا در همان لحظه از تفاوت آن آگاه نیستند و وقتی خلاف هنجارها و انتظارات جامعه رفتار می کنند، «من» آشکار می شود. بروز همین کنش های متفاوت و هنجارشکنی هاست که باعث تشخص و فردیت آنان می شود. جسارت در عشق، شجاعت، جنگاوری، خردمندی و سیاست از ویژگی های هویت بخش زنان در بخش پهلوانی شاهنامه فردوسی به شمارمی رود.کلیدواژه ها
کلیدواژگان هویت, زنان, شاهنامه فردوسی, من, من اجتماعیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.