رده شناسی زبان از منظر دستور نقشگرای نظام مند

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه علم زبان، دوره: 10، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_LS-10-17_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل صفائی اصل

دانش آموخته دکتری زبان شناسی همگانی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

رضامراد صحرایی

استاد زبان شناسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

چکیده

دستور نقشگرای نظام ­مند نظریه­ ای است بسیار قوی و آن­قدر انعطاف ­پذیر که به شاخه ­های مطالعاتی بسیار متنوعی، از جمله رشد زبان در کودک، زبان شناسی آموزشی، زبان­ شناسی رایانشی و زبان ­شناسی بالینی ورود می­ کند. یکی دیگر از کاربردهای پژوهشی نظریه یاد­شده «رده­ شناسی زبان» است. شاخه مطالعاتی رده ­شناسی زبان در چارچوب دستور نقشگرای نظام ­مند را «رده­ شناسی نقشگرای نظام ­مند» یا به اختصار «رده شناسی نظام ­مند» می­ نامند. در این مقاله، تلاش کرده ­ایم ضمن معرفی اجمالی کتاب «رده ­شناسی زبان: منظری نقشگرا»، تصویری از رده­ شناسی نظام ­مند به دست دهیم. بدین منظور، ابتدا رویکردهای غالب در رده ­شناسی زبان، یعنی رده ­شناسی کل­ گرا و رده شناسی جزءگرا، و نیز مطالعات انجام شده در چارچوب آن رویکردها را به اجمال مرور کرده­ ایم. در ادامه، موازی با فصل­ های کتاب «رده ­شناسی زبان: منظری نقشگرا» به ذکر نکاتی کلیدی پیرامون رده ­شناسی نظام­ مند پرداخته ­ایم. از آن جا که هدف اصلی رده ­شناسی نظام­ مند «دست­یابی به تعمیم هایی تجربی» است، بخش عمده معرفی رده شناسی نظام ­مند در این مقاله به تعمیم ­های رده­ شناختی و «رده ­شناسی ترتیب واژه» اختصاص یافته است.

کلیدواژه ها

رده شناسی زبان, زبان شناسی نقشگرای نظام مند, رده شناسی نظام مند, تعمیم های رده شناختی متیسن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.