ارزیابی نقش انحراف تسهیلات بانکی در اثرگذاری شوک های کلان اقتصادی در چارچوب یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی: مطالعه موردی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ATE-10-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا اعتمادپور

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه شیراز

سکینه اوجی مهر

استادیار اقتصاد دانشگاه شیراز

چکیده

انحراف تسهیلات بانکی، منجر به تخصیص غیر بهینه منابع مالی شده و بخش­های مختلف اقتصادی را تحت تاثیر قرار می­دهد. در مقاله حاضر با مد نظر قرار دادن دو سناریوی وجود و عدم وجود انحراف تسهیلات بانکی، یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی نیوکینزی برای اقتصاد ایران طراحی و پس از مقداردهی، براساس روش­های مونت­کارلو با استفاده از نرم­افزار داینر شبیه­سازی شده است. مقدار پیشین پارامترها به نحوی کالیبره شده­اند که ویژگی­های اصلی اقتصاد ایران را در بازه­ی زمانی ۱۴۰۰-۱۳۷۰ به خوبی تصویر نماید. هدف اصلی، بررسی آثار شوک­های کلان اقتصادی بر نوسانات متغیرهای کلان تحت دو سناریوی مذکور است. شوک­های مورد مطالعه؛ شوک پولی، شوک­ سرمایه­گذاری، شوک مارک آپ دستمزد و شوک مخارج دولت است که به عنوان منبع نوسانات اقتصاد ایران در نظر گرفته شده­اند. نتایج حاصل از شبیه­سازی اثرات شوک­ سیاست پولی حاکی از آن است که با فرض عدم انحراف تسهیلات بانکی در سناریوی اول، اثرگذاری این شوک افزایش می­یابد که می­تواند دلالت بر افزایش اثرگذاری سیاست پولی در برابر نوسانات اقتصادی داشته باشد. همچنین نتایج نشان می­دهد که با فرض عدم انحراف تسهیلات، معمولا اقتصاد بعد از مواجه شدن با شوک­ منفی سرمایه­گذاری یا شوک مارک­آپ دستمزد، سریعتر به تعادل برمی­گردد که به معنی کاهش اثرگذاری این شوک­ها است. نتایج حاصل از شبیه­سازی اثرات شوک­ مخارج دولت نیز نشان دهنده آن است که با فرض عدم انحراف تسهیلات بانکی، اثرگذاری این شوک افزایش می­یابد.

کلیدواژه ها

انحراف تسهیلات نظام بانکی, شوک پولی, شوک مالی, مدل تعادل عمومی پویای تصادفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.