اثر روش های کنترل علف های هرز بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد بالنگوی شهری (.Lallemantia iberica F.& C.M)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-25-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلیل شفق کلوانق

University of Tabriz, Tabriz, Iran

رویا مختاریان

University of Tabriz, Tabriz, Iran

مینا امانی

University of Tabriz, Tabriz, Iran

صفر نصرالله زاده

University of Tabriz, Tabriz, Iran

چکیده

در مدیریت علف های هرز کاهش اثرهای سوء زیست محیطی و افزایش کارایی علف­کش­ها مورد توجه است. در این پژوهش، اثر تیمارهای مدیریت علف های هرز بر عملکرد گیاه بالنگوی شهری مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به­صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی ۹۵-۱۳۹۴ در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد. علف­کش در دو سطح شامل عدم مصرف و مصرف علف­کش تریفلورالین در کرت های اصلی و روش های کنترل علف های هرز در هفت سطح شامل کشت خالص بالنگوی شهری آلوده (بدون وجین) و عاری از علف هرز (با وجین)، استفاده از مالچ (خاک پوش) و گیاهان پوششی (بالنگوی شهری + مالچ کاه و کلش، بالنگوی شهری + عدس، بالنگوی شهری + گاودانه، بالنگوی شهری + جو، بالنگوی شهری + ماشک گل خوشه ای) در کرت­های فرعی قرار داده شدند. نمونه برداری از علف­های­ هرز مزرعه نشان داد که گونه­های هرز سلمه­تره، کاسنی وحشی، چسبک، توق، پیچک صحرایی و علف­شور از علف های هرز غالب مزرعه بودند و تراکم (۴۸ بوته در مترمربع) و وزن خشک (۲۸۱/۸گرم در متر مربع) علف­های­ هرز مزرعه در کشت خالص بالنگوی شهری در تیمار عدم مصرف علف­ کش بیشترین مقدار و در تیمار مصرف مالچ کاه و کلش همراه با علف کش، کمترین مقدار بودند. میانگین ارتفاع بوته علف­های هرز (۴۴/۵سانتی­متر) در تیمار بدون وجین در حداکثر مقدار بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که برای کنترل علف­های هرز در مزرعه بالنگوی شهری، استفاده از مالچ کاه و کلش و گیاه پوششی ماشک گل خوشه­ای باعث بیشترین کاهش در ارتفاع بوته علف­های هرز شد. آلودگی علف­های­هرز باعث کاهش عملکرد زیستی و شاخص برداشت گیاه بالنگوی شهری شد. بیشترین مقدار عملکرد دانه مربوط به تیمار وجین دستی با مصرف علف­کش (۱۹۵/۹ گرم در مترمربع)، بیشترین مقدار عملکرد زیستی مربوط به تیمار بدون وجین و مصرف علف­کش (۵۳۳/۲ گرم در مترمربع) و بیشترین شاخص برداشت مربوط به تیمار کشت مخلوط بالنگوی شهری همراه با ماشک گل خوشه­ای و عدم مصرف علف­کش (۴۳/۴درصد) بود. نتایج این آزمایش نشان داد که تیمارهای وجین دستی و مصرف علف­کش تریفلورالین بیشترین اثر مثبت را بر صفات عملکردی گیاه بالنگوی شهری داشتند.

کلیدواژه ها

Cover crops, Dragon’s head, Herbicide, Integrated weed management, Mulch and Trifluralin, بالنگوی شهری, تریفلورالین, گیاهان پوششی, مالچ و مدیریت تلفیقی علف های هرز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.