مقایسه کیفیت تنفس بیماران مبتلا به کووید- ۱۹ با و بدون ناهنجاری کایفوزیس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-31-3_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا حرمتی

Dept of Physiology and Corrective Exercise, Faculty of Sports Sciences, Urmia University, Urmia, Iran

سجاد روشنی

Dept of Physiology and Corrective Exercise, Faculty of Sports Sciences, Urmia University, Urmia, Iran

ابراهیم محمدعلی نسب فیروزجاه

Dept of Physiology and Corrective Exercise, Faculty of Sports Sciences, Urmia University, Urmia, Iran

افشین مقدسی

Dept of Corrective Exercise and Sports Injuries, Payame Noor University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: از جمله مشکلاتی که به دنبال کووید-۱۹ ایجاد می شود کاهش عملکرد ریه و ضعف عضلانی است. افزایش بیش از حد قوس ستون فقرات پشتی به عنوان ناهنجاری کایفوزیس مطرح است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه کیفیت تنفس در بیماران مبتلا به کووید-۱۹با و بدون ناهنجاری کایفوزیس(قوس پشتی) بود. مواد و روش­ها: پژوهش حاضر از نوع علی پس از وقوع است. جامعه ی آماری مطالعه شامل افراد مبتلا به بیماری کووید-۱۹ با دامنه سنی ۱۸ تا ۳۰ سال شهرستان ارومیه در سال ۱۴۰۰ بودند. از میان این جامعه، ۳۰ نفر براساس معیارهای ورود به عنوان گروه دارای ناهنجاری کایفوزیس و ۳۰ نفر بدون ناهنجاری کایفوزیس انتخاب شدند. کیفیت تنفسی دو گروه با استفاده از پرسش نامه تنفسی سنت جورج و میزان قوس پشتی به وسیله خط کش منعطف اندازه گیری شد. آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS  نسخه ۲۵ با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی ( آزمون تی تست مستقل) انجام شد. یافته­های پژوهش: میانگین و انحراف معیار اطلاعات فردی از جمله سن، قد و وزن در گروه دارای ناهنجاری کایفوزیس به ترتیب ۶۴/۳±۵۰/۲۴، ۸۷/۴±۰۷/۱۶۴، ۵۴/۹±۰۷/۶۶ و درگروه بدون ناهنجاری به ترتیب ۹۱/۳±۵۷/۲۳، ۷۷/۴±۲۰/۱۶۳، ۹۶/۳۷±۱۰/۶۴ بود. در بررسی مقایسه میزان خورده مقیاس های علائم ریوی (۸۳/۰p =)، فعالیت (۶۹/۰p =)، اثرگذاری اجتماعی و روانی (۷۱/۰p =) و نمره کل پرسش نامه (۷۱/۰p =) در دو گروه اختلاف معنی داری یافت نشد. بحث و نتیجه گیری: عوارض تنفسی، جسمانی، روانی و اجتماعی در هر دو گروه با و بدون کایفوزیس وجود داشت؛ هرچند در افراد دارای ناهنجاری کایفوزیس عوارض شدیدتر بود، اما اختلاف معنی داری با گروه بدون ناهنجاری وجود نداشت. احتمال می رود انجام پژوهش-های مشابه با بررسی حجم های ریوی در افراد با درجات مختلف ناهنجاری کایفوزیس نتایج متفاوتی را در بر داشته باشد. سجاد روشنی:Google Scholar

کلیدواژه ها

COVID-۱۹, Kyphosis, Pulmonary function, Respiratory disorders, کایفوزیس, عملکرد ریوی, اختلالات تنفسی, کووید-۱۹

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.