چالش ها و راهکارهای پیاده سازی دورپزشکی: جنبه های بالینی، اخلاقی، قانونی و امنیت داده

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه فرهنگ و ارتقای سلامت، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHP-7-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد فاتحی

مهناز صمدبیک

سعید اخلاق پور

کامبیز بهاالدین بیگی

چکیده

زمینه و هدف: دورپزشکی یا پزشکی از راه دور به طورکلی به ارائه خدمات پزشکی با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات گفته می شود، که در آن ارائه دهنده و دریافت کننده خدمات سلامت به لحاظ جغرافیایی از یکدیگر فاصله دارند. در این مطالعه، جنبه های بالینی، اخلاقی، قانونی و همچنین امنیت و محرمانگی اطلاعات سلامت در دورپزشکی مورد بحث قرار گرفته است. روش: مقاله حاضر یک مقاله مروری روایتی است که براساس تجربیات نویسندگان و مرور منابع تهیه شده است. یافته ها: آموزش پزشکان در خصوص ایمنی بیمار در دورپزشکی، آماده سازی بیماران برای پذیرش این فناوری و ساخت تجهیزات پزشکی مرتبط با معاینات بالینی از راه دور از موضوعات بسیار مهمی است که برای پیاده سازی موفق دورپزشکی باید مورد توجه قرار گیرد. ایجاد زیرساخت های اطلاعات پزشکی از جمله زیرساخت های قانونی و اخذ مجوزها و الزامات لازم می تواند بستر مناسبی برای امور قانونی و اخلاقی دورپزشکی ایجاد و نقش مهمی در پیاده سازی موفق و افزایش پذیرش آن ایفا کند. نتیجه گیری: دورپزشکی با ایجاد امکان دسترسی بهتر به خدمات سلامت در مناطق دوردست و کاهش هزینه ها و مشکلات سفر بیماران، به عنوان یک راهکار موثر در توسعه خدمات سلامت و پزشکی مطرح شده است. تدوین قوانین و شیوه نامه های روشن برای ارائه دهندگان خدمات دورپزشکی، ایجاد سیستم های کنترل کیفیت، تشویق به استفاده از سامانه های هم کنش پذیر، توجه به اصول اخلاقی و قانونی، و تدوین و پیاده سازی دوره های آموزش و بازآموزی حرفه ای برای دست اندرکاران دورپزشکی باید در مدل های توسعه و پیاده سازی دورپزشکی و همچنین سیاست گذاری این راهکار مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Computer Security, Confidentiality, Medical Legislation, Medical Ethics, Telemedicine, اخلاق پزشکی, امنیت کامپیوتر, پزشکی از راه دور, قوانین پزشکی, محرمانگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.