نگاهی به تاریخچه و فعالیت های موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه فرهنگ و ارتقای سلامت، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHP-7-2_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرید قاسملو

Encyclopaedia Islamic Foundation

چکیده

زمینه و هدف: به زودی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی واقع در حصارک کرج وارد دومین قرن فعالیت خود خواهد شد. به بهانه این رویداد فرخنده کوشیده ایم نشان دهیم این موسسه مهم پزشکی- دام پزشکی کشور، از جنس یکی از موسسات تمدنی بهداشت- درمان کشور توانسته است سنتی علمی خاص خود را در کشور پدید آورد. روش: این مقاله یک پژوهش تاریخ محور است که می کوشد در قالب یک بررسی کتابخانه ای قدم دیگری در جهت تبیین نظریه موسسات تمدنی بهداشت و درمان کشور بردارد. این مقاله براساس داده های تنها کتابخانه ای تهیه شده است. یافته ها: ماهیت و چگونگی راه اندازی این موسسه در اواخر دوران قاجار ایران و کوشش هایی که در جهت بالندگی آن انجام شد؛ دستاوردهای موسسه شامل مجموعه وسیعی از واکسن ها و سرم های مصرف دام پزشکی و پزشکی، تکامل تدریجی ساختار و موسسه و حرکت آن به سمت یک نهاد بسیار مهم و تاثیرگذار در زمینه تامین انواع واکسن و سرم یافته های مقاله هستند. نتیجه گیری: موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در پی واکنش های اجتماعی به کشتار بسیاری از دام های کشور در پی بروز بیماری طاعون گاوی در سال ۱۲۹۸ در ایران تاسیس شد و گام هایی برای مبارزه با این بیماری برداشت؛ اما به زودی مامور تهیه مجموعه ای از واکسن و سرم های انسانی نیز شد. درخواست اجتماعی برای راه اندازی این موسسه همانند درخواست های دیگری است که در پی مسائل دیگر بهداشتی- درمانی کشور منشا راه اندازی بسیاری از موسسه های تمدنی بهداشت و درمان کشور شد.

کلیدواژه ها

History of Veterinary Medicine, History of Medicine, Razi Vaccine and Serum Research Institute, تاریخ پزشکی, تاریخ دام پزشکی, موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.