تاثیر سطوح مختلف پاکلوبوترازول و تنش یخ زدگی بر رشد و عملکرد دو رقم گندم در شرایط کنترل‎شده و مزرعه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CSR-5-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کریمان

دانشجوی دکتری، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمد کافی

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

احمد نظامی

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

سعید صادق زاده حمایتی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند، کرج، ایران

چکیده

در مناطق دارای زمستان های سرد، تنش یخ زدگی استقرار، رشد و نمو و عملکرد گندم پاییزه را تحت تاثیر قرار می دهد. این تحقیق به منظور اثر بررسی پاکلوبوترازول در شرایط کنترل شده و مزرعه به ترتیب در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد و ایستگاه تحقیقات کشاورزی کهنه‎کند بجنورد اجرا شد. در آزمایش کنترل شده کرت های اصلی شامل دمای یخ زدگی در شش سطح (صفر، ۴-، ۸-، ۱۲-، ۱۶- و ۲۰- درجه سانتی گراد)، کرتهای فرعی شامل پاکلوبوترازول در سه سطح شاهد (بدون محلول‎پاشی) و محلول‎پاشی با غلظتهای ۳۰ و ۶۰ میلی‎گرم در لیتر و کرتهای فرعی‎فرعی شامل دو رقم گندم میهن و پیشتاز و در آزمایش مزرعه کرت‎های اصلی تاریخ کاشت در سه سطح (۲۴ مهر، ۲۲ آبان و ۱۴ آذر) و کرت فرعی و کرت فرعی فرعی مشابه آزمایش کنترل شده بودند. نتایج نشان داد که با کاهش دما از صفر تا ۲۰- درجه سانتی گراد، درصد نشت الکترولیتهای غشا به طور معنی داری به میزان ۷۱/۵ درصد افزایش یافت. در شرایط دمایی یادشده، تفاوت درصد نشت الکترولیت ها بین دو رقم (۱۷ درصد) معنی‎دار بود و رقم میهن توانایی بیشتری در حفظ پایداری غشا نشان داد. تاخیر در تاریخ‎ کاشت از ۲۴ مهر به ۲۲ آبان و ۱۴ آذر عملکرد دانه را به‎ترتیب ۱۹ و ۳۰ درصد کاهش داد. هم چنین عملکرد دانه رقم میهن ۱۷ درصد بیشتر از رقم پیشتاز بود. در آزمایش مزرعه ای کاربرد پاکلوبوترازول و اثر متقابل آن با سایر تیمارها معنی دار نبود. بر اساس این نتایج و درصورت تایید در آزمایش های تکمیلی، کاشت رقم میهن را می توان در مناطقی با مشخصات دمایی یادشده توصیه کرد.

کلیدواژه ها

تریازول, تنش سرما, صفات مورفولوژیکی, نشت الکترولیتها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.