اثر تنش خشکی و سولفات پتاسیم بر عملکرد دانه و صفات فیزیولوژیک گیاه کینوا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CSR-5-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید فاطمه موسوی ساردو

دانشجوی دکتری زراعت، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

عیسی خمری

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

سید محسن موسوی نیک

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

علی اکبر مقصودی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

مریم اله دو

گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

به منظور کاهش آسیب ایجاد شده به وسیله تنش خشکی در گیاه کینوا، آزمایشی به صورت طرح کرت‎های خرد شده در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان در سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ انجام شد. فاکتور اصلی شامل سه سطح تیمار آبیاری (آبیاری تا مرحله رسیدگی کامل به عنوان شاهد، آبیاری تا شروع مرحله گل‎دهی و آبیاری تا مرحله خمیری نرم) و فاکتور فرعی شامل دو سطح کود سولفات پتاسیم (۸ کیلوگرم در هزار متر مربع و عدم کاربرد آن) بود. اثر فاکتور آبیاری و سولفات پتاسیم بر روی عملکرد دانه و کلیه صفات فیزیولوژیک اندازه‎گیری شده معنی‎دار بود. بیشترین عملکرد دانه (۲/۳۰۹ تن در هکتار) در گیاهان شاهد و کمترین آن (۱/۳۶۶ تن در هکتار) در شرایط آبیاری تا شروع مرحله گل‎دهی مشاهده شد. این نتایج نشان داد که تنش خشکی اثر زیان‎آوری بر روی عملکرد دانه داشته، محتوای رنگیزه‎های فتوسنتزی را کاهش و فعالیت آنزیم‎های آنتی‎اکسیدان، نشت یونی و محتوای مالون دی آلدهید را افزایش داد. کاربرد کود سولفات پتاسیم منجر به افزایش عملکرد دانه شد. بطوری‎که عملکرد دانه در هر سه تیمار آبیاری به طور میانگین ۲۵/۸ درصد نسبت به عدم کاربرد کود افزایش نشان داد که نشان‎دهنده تاثیر مطلوب این کود بر روی عملکرد دانه کینوا می‎باشد. بنابراین با توجه به اینکه تنش خشکی صفات فیزیولوژیک را تحت تاثیر قرار داده و در نهایت منجر به کاهش عملکرد دانه گیاه کینوا می‎شود، برای جبران اثرات زیان‎آور آن می‎توان از کود سولفات پتاسیم استفاده کرد.

کلیدواژه ها

آنزیم‎های آنتی‎اکسیدان, تنش کمبود آب, رنگیزه‎های فتوسنتزی, کود پتاسیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.