مقایسه اثر مشتق هیدرازون ۲- فنیل تیو بنزوییک اسید به عنوان یک ضد التهاب جدید با مفنامیک اسید بر هیستولوژی بافت کبد و آنزیم های کبدی در ماهی گورامی سه خال (Trichogaster trichopterus)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله بهره برداری و پرورش آبزیان، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPU-12-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 233
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسمن خانی

دانشجوی دکتری داروسازی، گروه علوم پایه، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

طاهره ناجی

نویسنده مسئول، دانشیار گروه علوم پایه، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

علی الماسی راد

دانشیار گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

همایون حسین زاده

استاد تمام، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: تاثیرفراساختار کبد و تغییرات آنزیم های کبدی با مشتق هیدرازون ۲-فنیل تیو بنزوییک اسید به عنوان یک ضد التهاب جدیدو مقایسه ان با مفنامیک اسید در ماهی گورامی سه خال بررسی گردید.روش بررسی: تعداد ۱۲۰ قطعه ماهی گورامی سه خال ماده با میانگین وزنی ۴۳/۰±۹۳/۱ گرم از مرکز پرورش ماهیان زینتی خریداری و به هشت گروه ۱۵ تایی شامل گروه کنترل های دست نخورده و حلال DMSO، شش گروه تیماری دریافت کننده مفنامیک اسید و مشتق هیدرازون با دوز ۱۰، ۲۰ و ۳۰ میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS ورژن ۲۶ و آزمون تجزیه واریانس یک طرفه و توکی در سطح ۰۵/۰≥P انجام شد.یافته ها: نتایج نشان داد در بیشترین دوز مفنامیک اسید و مشتق هیدرازون شاخص هپاتوسوماتیک نسبت به تیمارهای کنترل به طور معنی داری کاهش یافت (۰۵/۰> P). آنزیم ALP و ALT در همه تیمارهای مفنامیک اسید و مشتق هیدرازون نسبت به تیمارهای کنترل به طور معنی داری افزایش یافت (۰۵/۰> P). بافت شناسی کبد با میکروسکوپ نوری نشان داد در تیمارهای کنترل، سینوزوئید های کبدی به شکل طبیعی و نرمال بودند در حالی که در تیمارهای مفنامیک اسید و مشتق هیدرازون اتساع و برهم ریختگی سینوزوئید ها رخ داد. در بررسی میکروسکوپ الکترونی نیز گسستگی در غشا و سیتوپلاسم سلول در تیمارهای مفنامیک اسید و مشتق هیدرازون مشاهده شد.نتیجه گیری: مفنامیک اسید و مشتق هیدرازون موجب آسیب کبدی می گردند. در تیمارهای مفنامیک اسید هر سه دوز، آسیب بافتی و سلولی بیشتر از مشتق هیدرازون بود و مشتق هیدرازون از لحاظ پروفایل سمیت کبدی مطلوب تر است.

کلیدواژه ها

کبد, آنزیم, ماهی گورامی سه خال, مشتق هیدرازون ۲-فنیل تیو بنزوییک اسید, مفنامیک اسید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.