ارائه الگویی برای ارزیابی تاب آوری شریان های مواصلاتی جاده ای

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله پدافند غیر عامل، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SAPD-14-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد زاهدیانپور

کارشناس ارشد مدیریت بحران، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

محمدیاسر رادان کوهپائی

استادیار مجتمع دانشگاهی پدافندغیرعامل، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

زهرا جمشیدی

پژوهشگر مجتمع دانشگاهی پدافندغیرعامل، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

چکیده

زیرساخت های حیاتی بنیاد و چارچوب هر جامعه را تشکیل می دهند که فعالیت روزانه جوامع مرهون عملکرد آن ها است. عملکرد این زیرساخت ها به صورت مجزا و منحصربه فرد نیست بلکه با سایر اجزا و زیرساخت های جامعه روابط متقابلی دارند. درصورتی که عملکرد یکی از این زیرساخت ها تحت تاثیر تهدیدات طبیعی یا انسان ساخت مختل شود، علاوه بر اینکه ادامه عملکرد آن زیرساخت دچار اختلال می شود، می تواند عملکرد سایر زیرساخت ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد که منجر به اختلال کل جامعه می گردد. برای ارزیابی تاب آوری هر زیرساخت نیاز است که دارایی ها و تهدیدات مبنای هر بخش زیرساخت تعیین و مولفه های موثر در تاب آوری آن زیرساخت شناسایی و سپس به ارزیابی تاب آوری آن زیرساخت اقدام شود مطالعه ی حاضر  ابتدا  به استخراج و جمع آوری مولفه های موثر در تاب آوری شریان های مواصلاتی جاده ای پرداخته و الگویی وزن دهی شده با استفاده از روشANP به دست می دهد. جهت حذف مولفه های کم تاثیر و بررسی روابط درونی بین مولفه ها از روش دلفی و پرسشنامه ای استفاده و درنهایت با استفاده از روش ANP و نرم افزار Super Decision به وزن­دهی مولفه ها پرداخته شده است. لازم به­ ذکر است تهدیدات مبنا در این تحقیق با استفاده از روش دلفی و مصاحبه با خبرگان تهدیدشناسی تعیین و موردبررسی قرار گرفت. در این پژوهش، مولفه های موثر در تاب آوری شریان های جاده ای در مواجهه با تهدیدات انسان ساخت موردبررسی قرارگرفته و برای اولین بار در قالب الگویی کاربردی جهت ارزیابی تاب آوری شریان های مواصلاتی جاده ای ارائه گردیده است.

کلیدواژه ها

تاب آوری, شریان های جاده ای, بحران جنگ, تهدیدات انسان ساخت, روش ANP

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.