طراحی مدل مدیریت تهدیدات فاضلاب خانگی و صنایع درون شهری در زنجیره تامین آب شرب کلانشهر رشت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله پدافند غیر عامل، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SAPD-14-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید عباس اسدی

دانشجوی دکتری مدیریت محیط زیست- مدیریت محیط زیست، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

مژگان زعیم دار

استادیار گروه محیط زیست، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران

سیدعلی جوزی

استاد تمام گروه محیط زیست، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

مسئله سرریز فاضلاب خانگی همراه با صنایع درون شهری به منابع آبی در کنار موضوع افزایش جمعیت و کاهش خود پالایی خاک از جمله تهدیداتی است که می تواند خسارت های جبران ناپذیری را برای کلان شهرها به دنبال داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل مدیریت یکپارچه پدافند غیرعامل تهدیدات زنجیره تامین آب شرب بوده است. این پژوهش بر اساس هدف از نوع بنیادین بوده و برای انجام آن از روش تلفیقی استفاده شده است. برای این منظور، ابتدا با مصاحبه از خبرگان و کارشناسان حوزه آب و فاضلاب، راهکارهای مرتبط با مدیریت یکپارچه پدافند غیرعامل تهدیدات زنجیره تامین به روش تحلیل مضمون استخراج گردید و در ادامه مهم ترین مقوله های شناسایی شده در قالب مدل مفهومی طراحی شد. در ادامه، با طراحی پرسشنامه محقق ساخته و بررسی اعتبار آن از طریق روایی محتوا و آزمون آلفای کرونباخ تلاش شد تاثیر هر یک از عوامل بر کاهش تهدیدات مرتبط با فاضلاب خانگی همراه با صنایع درون شهری بررسی شود. برای تحلیل بخش کمی، از روش مدل معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS ۲۶ و PLS ۳ استفاده شد. یافته های به دست آمده نشان داد که ابزارهای کاری مدرن، قوانین منع کننده و اجباری، کنترل های پیشگیرانه و بهره برداری بهینه تاثیر مثبت و معناداری بر تهدید فاضلاب خانگی همراه با صنایع درون شهری داشتند، درحالی که تاثیر اقدامات کم خطر مورد تایید واقع نشد. از یافته های پژوهش حاضر می توان برای گرفتن تصمیمات راهبردی در زمینه مدیریت و کنترل تهدیدات مرتبط با فاضلاب خانگی و صنایع درون شهری استفاده نمود.

کلیدواژه ها

آب شرب, پدافند غیرعامل, زنجیره تامین, صنایع درون شهری, فاضلاب خانگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.