بررسی راهکارهای ساماندهی سکونتگاه های غیر رسمی در ایران
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: اولین همایش منطقه ای معماری و شهرسازی
- کد COI اختصاصی: SAQZAU01_019
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 4753
نویسندگان
مدرس گروه معماری دانشگاه جامع علمی کاربردی مرکز سقز
مدرس دانشگاه پیام نور مرکز سقز
کارشناس زبان و ادبیات انگلیسی
چکیده
رشد شهرنشینی در ایران شتابان، ناهمگون و بدون برنامهریزی منسجمی آغاز و ادامه یافته است. گرچه عواملی مانند بلایای طبیعی، حوادث اجتماعی و سیاسی، ساختارهای اقتصادی و نارساییهاینظام برنامهریزی و مدیریت شهری از عوامل تأثیرگذار بر گسترش شهرنشینی میباشد، لیکن انکار نقشمهاجرتهای روستایی امری غیرممکن است. سکونتگاه های غیررسمی بخشی از بافت شهری هستند هعمدتا مهاجرین روستایی و تهیدستان شهری را در خود جای داده اند و بدون مجوز و خارج از برنامه ریزی طرحهای جامع و تفصیلی در درون و خارج از محدوده قانونی شهرها به صورت خودروبه وجود آمدهاند. با سیمایی نازیبا، خدمات ناکافی و ساکنان کم توان و مشاغلی نامطمئن که محیطی آماده برای پذیرش نابهنجاری های اجتماعی و باز تولید فقر را فراهم می سازند و خطرپذیری بالایی در برابر سوانح طبیعی دارند. این روند در کشور، تهیه و تصویب سندی را باعث شد که چارچوب و نحوه فعالیت هماهنگ بخش دولتی – عمومی و مشارکت مردمی را مشخص می سازد. سکونتگاههای غیررسمی مسائل و مشکلاتی را پیش روی برنامه ریزان شهری، معماران، جامعه شناسان و... قرار داده است که باید به آنها پرداخته شود. به نظر می رسد که مداخله در این گونه بافتها از نوع ساماندهی وتوانمندسازی مناسب ترین حالت ممکن است. در کشور ایران با مشارکت بانک جهانی در سال1382 با تصویب سند توانمندسازی سکونتگاه های غیررسمی توسط دولت، عملاً با رویکردی جدید به مسئلهسکونتگاه های غیررسمی توجه گردید. در این مقاله سعی شده با تاکید بر ضرورت امر ساماندهی اینگونه سکونتگاه ها راهکارهای مناسب را بررسی و بهترین آنها را انتخاب و ارائه شود. برای اینمنظور و با توجه به ماهیت کلان پژوهشی تحقیق، از روش تحقیق کتابخانه ای و بررسی اسناد و منابع موجود استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که همکاری و همیاری رشته های علمی و سازمانهای دخیل می تواند مسائل و مشکلات موجود را تا حد امکان کاهش دهدکلیدواژه ها
سکونتگاه غیر رسمی، توانمند سازی، ساماندهی، ایرانمقالات مرتبط جدید
- مهر تجدد بر پیشانی شهر تهران خیابان اسماعیل بزاز (مولوی)
- زنان در فضاهای بی دفاع شهری: تحلیل جامعه شناختی نقش فضاهای بی دفاع شهری در امنیت زنان (مورد مطالعه: محله تهرانپارس)
- بررسی علل نارضایتی شهروندان از عملکرد شهرداری ها نمونه موردی شهر جدید صدرا
- مطالعه موردی نقش مشارکت مردمی در بهسازی و نوسازی بافت فرسوده شهری
- ایدئولوژی آرمان شهر وشهرهای اکولوژیک (مطالعه ی موردی: شهرستان شوش)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.