تحلیل تجلیات و مفاهیم اسطوره ای در نقاشی های دیواری شهر تهران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم جغرافیایی ، معماری و شهرسازی، دوره: 4، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_GAU-4-29_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس اسدزاده

دانشجو کارشناسی ارشد رشته نقاشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، ایران

محمود دهقان هراتی

استادیار گروه هنر دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، ایران

چکیده

نقاشی دیواری در ایران و پس از انقلاب به مثابه عرصه فعالیت جدید شکل پیدا کرد. این رویداد حاصل تغییر در نظام سرمایه ها و تغییر منش های کنشگران آن بود که خواهان بدعت در سبک ها و فرم های متداول نقاشی معاصر بودند. از این رو نقاشی دیواری شامل هر نقشی است که بر دیوار ترسیم شود و این تعریف دامنه نقوش برجسته و نیمه برجسته را هم در برمی گیرد. حال این نقاشی های دیواری اگر با مفاهیمی از اسطوره و قهرمانان هر کشور نمود پیدا کنند، می توانند سبب ماندگاری و جلب نظر مخاطب شوند. از این رو پژوهش حاضر در پی رهیافت به هدف میزان کارامدی مفاهیم اسطوره ای در نقاشی های دیواری شهر تهران بر شهروندان همراه با بهبود زیبایی شناسی شهری است و فرضیه مطرح در نیل به این هدف این است که "بنظر می رسد بتوان با شناخت مفاهیم اسطوره و تجزیه مفهوم آن به عناصر و اجزاء در نقاشی های دیواری شهر تهران به بهبود زیبایی شناسی شهری و اثرگذاری بر شهروندان کمک نمود."در این راستا با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی به دنبال پاسخ به این سئوال است که" چگونه می توان با شناخت تجلیات و مفاهیم اسطوره ای در نقاشی های دیواری شهر تهران به بهبود زیبایی شناسی شهری واثرگذاری بر شهروندان کمک نمود؟" بر این اساس نتایج بررسی ها حاکی از آن است که نقاشی های دیواری شهر تهران با مفاهیم اسطوره ای به دنبال باززنده سازی مفاهیمی از ایثار، مردانگی، شهادت وآزادگی نقش شهیدان را در قالب اسطوره های ملی هستند. لذا با شناخت مفاهیم اسطوره که بیانگرحکایت ها و قصه های بازمانده از تاریخ در رابطه با قهرمانان هرمرز وبوم می باشد، می توان به بازیابی وتجلی این مفاهیم نائل آمد. حال این مفاهیم با استفاده از رنگ های شاد و گرم، ترکیب بندی متقارن، استفاده از خطوط منحنی اگر به تصویر در آیند می توانند بر بهبود زیبایی شناسی شهری و اثرگذاری بر مخاطب بهتر عمل نمایند.

کلیدواژه ها

نقاشی دیواری، اسطوره، زیبایی شناسی، شهر تهران ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.