مکان گزینی احداث کاربری های درمانی و آموزشی با تاکید بر نظر شهروندان در راستای بازآفرینی شهری (پژوهش موردی: محله عیدگاه شهر سبزوار)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم جغرافیایی ، معماری و شهرسازی، دوره: 4، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_GAU-4-29_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره رودکی

کارشناس ارشد جغرافیا گرایش اقلیم شناسی دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران

محمد سلمانی مقدم

عضو هیات علمی گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران

ابراهیم اکبری

کارشناس ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

یکی از معضلات شهرهای کشورهای در حال توسعه شکل گیری سکونتگاه های غیر رسمی و حاشیه نشینی در این شهرها ست، پدیده ای که ساماندهی آن چالش عمده برنامه ریزان و مدیران شهری محسوب می گردد. بازآفرینی شهری یکی از راهکارهای مد نظر برای ساماندهی پدیده مذکور است. بازﺁفرینی شهری، رویکردی برای توسعه درو نزای شهری است که در این اقدام، محیط فیزیکی و ساختار اجتماعی اقتصادی فضاهای شهری، از طریق توانمندسازی محیطی احیا میشوند. به بیان دیگر بازﺁفرینی خلق فضاهای جدید با حفظ ویژگیهای اصلی فضای قدیم است. این مقاله به بررسی چگونگی انتخاب مکان احداث کاربریهای مورد نیاز محلههای هدف در طرح سکونتگاههای غیر رسمی (محله عیدگاه شهر سبزوار) بر اساس تلفیق نظرات مردم ساکن در بافت با شاخصها و استانداردهای مکان گزینی کاربریها دارد و در این راستا به بررسی مکان گزینی دو کاربری درمانی (درمانگاه) و آموزشی (مدرسه) که از اولویت های بسیار مهم برای مردم ساکن در محدوده مطالعاتی است می پردازد. بر این اساس با تکیه به شاخص های مکان گزینی کاربری های مذکور و مراجعه به مردم و اخذ نظر انان در خصوص مکان احداث کاربری های فوق، نسبت به پیشنهاد مکان احداث کاربریهای مذکور از طریق تلفیق شاخص ها و ضوابط کارشناسی و دیدگاه های مردم ذینفع ساکن در محدوده اقدام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بر اساس موارد ذکر شده در بالا بهترین مکان برای احداث درمانگاه و مدرسه در محله مطالعاتی شامل محدوده ای است که در نقشه نهایی خروجی در گزارش ارائه شده است و چنانجه برنامه ای برای احداث کاربریهای مذکور وجود داشته باشد اولویت، مد نظر داشتن محدوده مذکور است.

کلیدواژه ها

بازآفرینی شهری، مکان گزینی، محله عیدگاه، سبزوار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.