رویکرد طراحی پارامتریک برای ایجاد مقرنس جدید با استفاده از نرم افزار گراس هاپر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه معماری شناسی، دوره: 6، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_ARCH-6-26_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان نقی پور

دانشجوی کارشناسی ناپیوسته مهندسی حرفه ای معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، ایران

الناز شکویی زاده

کارشناس ارشد مهندسی معماری، عضو هیات علمی دانشکده مهارت و کارآفرینی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

طراحی پارامتریک یکی از روش های نوین و فراگیر در طراحی های امروزه ی جهان است. طراحی در این روش بر پایه ی پارامترهای طرح و روابط بین این پارامترها است و همچنین معماری را وارد عرصه ی جدیدی در فرم شناسی و روش شناسی کرده است. در دهه های اخیر، جست وجوی نوآوری های هندسی جدید مورد توجه معماران و هنرمندان معاصر بوده است و سعی می کنند از استفاده مکرر از جزئیات تزئینی تاریخی سبک ها و سفارش های معماری یا عدم وجود چنین تزییناتی در سبک مدرن فرار کنند. در این راستا مقاله حاضر برای اولین بار در جهان سعی شده است تا رویکرد طراحی پارامتریک برای ایجاد مقرنس جدید با استفاده از نرم افزار گراس هاپر ارائه داده شود. سوالات تحقیق بر این قرار هستند که؛ آیا با نرم افزار گراس هاپر می توان طرح های مقرنس جدید با استفاده از طرح های الگوریتمی و پارامتریک ایجاد کرد؟ آیا با نرم افزار گراس هاپر می توان یک مقرنس جدید بین الگوهای هندسی حاصل از نظم کیهانی و واحدهای پایه مقرنس تولید کرد؟ در این راستا هدف از انجام این پژوهش در این مقاله بر آن است تا مبنایی برای ایجاد عناصر مقرنس جدید بر اساس ماهیت کیهانی معماری اسلامی، اما همچنان با حفظ مفاهیم آن، فراهم کند. مقرنس به این دلیل انتخاب شد که یکی از بدیع ترین اختراعات معماری اسلامی و یکی از موثرترین و گسترده ترین کاربردهای آن است. روش تحقیق این مقاله بر اساس مطالعات کتابخانه ای یک پژوهش کاربردی با هدف معرفی و تفصیل است. یافته های این مقاله نشان می دهد نوآوری در طراحی آن نیازمند آزادی بیان است که می تواند توسط نرم افزار طراحی محدود شود. علاوه بر این، فرآیند آزمایش ایده ها می تواند خسته کننده و زمان بر باشد. طراحی پارامتریک و مولد با استفاده از نرم افزار گراس هاپر برای فرمول بندی مجدد فرآیند تولید مقرنس با استفاده از برنامه نویسی بصری VisuaI استفاده می شود، از دیگر یافته های این مقاله، طراحی پارامتریک و الگوهای هندسی فرضی در جهت آرایه بندی خطی یا قطبی، مقرنس هایی به وضوح مشخص می سازد. در نهایت، در این مقاله به این باور می رسیم که برای ارائه بهتر و سریع تر و واقعی تر برای ایجاد مقرنس جدید به صورت پارامتریکی نیاز به نرم افزار گراس هاپر امری اجتناب ناپذیر است.

کلیدواژه ها

مقرنس، معماری اسلامی، پارامتریک، گراس هاپر، الگوریتمی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.