بررسی روشهای (روانشناسانه) ارزیابی و تحلیل کیفیت و زیبایی شناسی محیط و منظر شهری
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: اولین همایش منطقه ای معماری و شهرسازی
- کد COI اختصاصی: SAQZAU01_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 4458
نویسندگان
دکترای شهرسازی و استادیار، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران،
دکترای طراحی شهری، مدرس دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران،
مدرس معماری
چکیده
زیبایی شناختی به عنوان نظامی متمایز در زمینه علم و فلسفه غرب تا میانه قرن هجده میلادی جایگاه مشخصی نداشت. از قرن هجدهم مفهوم زیبایی شناسی بیشتر جنبه روانشناسانه به خود گرفت و زیبایی در ارتباط با ادراکمطرح گردید و ناظر هم جزئی از عوامل موثر در زیبایی مطرح گردید. ادراک زیبایی یکی از فعالیتهای روح است و این فعالیت رخ نمی دهد مگر در برابر محرکی از عالم خارج. دریافت زیبایی معمولا با سه حالت درونی)لذت ، شگفتی ،ارزش( همراه و از سوی دیگر انسان دارای دو ساحت عاطفی وعقلانی است. سیما و منظر شهری نیز باید نیازهای ساحت های متفاوت حیات انسان را به طور توأمان مد نظر قرار دهد. به طور کلی روش های ارزیابی زیبایی مناظر بهدو دسته ارزیابی ترجیحات مردم)عموما ادراکی( و ارزیابی توسط کارشناسان متخصص)توصیفی( تقسیم بندی می- شود. در مدل های ارزیابی تخصصی، ارزش گذاری بر اساس جنبه های بصری و زیبایی در ذات منظ ر )عینی( انجام میگیرد و در ارزیابی توسط ترجیحات مردم، ارزش گذاری بر مبنای احساس و ادراک افراد نسبت به منظر صورتمیگیرد . در این پژوهش با تدقیق در روشهای ارزیابی مطرح شده در نظریه های موجود و بررسی رابطه عکس العملهای جسمی-روانی انسان و مناظر زیبا، سعی در معرفی ابعاد روانشناسانه ارزیابی کیفیت منظر داریم. واکنشهای فیزیولوژیک-عاطفی که پس از درگیرشدن حواس انسانی در منظر، بازخوردهایی نظیر)کاهش استرس، تغییر ضربان قلب، تغییر حالت مردمک چشم، تغییرات روی پوست و عضلات صورت و ...( را درپی دارد، می توانند به عنوان معیارهایی برای سنجش سه حالت پسازیبایی )لذت، شگفتی، ارزش( مورد استفاده قرار گیردکلیدواژه ها
زیبایی شناسی منظر، ارزیابی زیبایی، هویت منظر، محیط و منظر شهری، روانشناسی محیطیمقالات مرتبط جدید
- نقش تعامل شهروندان با شهرداری جهت توسعه و آبادانی شهرهای تازه تاسیس
- امکانسنجی پیاده سازی فناوریهای نوین و پایدار برای بهبود مدیریت هوشمند شهری
- طراحی مناطق بهینه باغات خانواده شهر شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و روش تحلیل سلسله مراتبی
- نگاهی به روش های طراحی معماری از دیدگاه جفری برادبنت
- تاثیر فناوریهای نوظهور ساختوساز بر بافت شهر ی: یکپارچگ ی، چالش ها و فرصت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.