برآورد درصد ذرات خاک با استفاده از روش طیف سنجی مرئی-مادون قرمز نزدیک در منطقه سمیرم اصفهان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 54، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-54-6_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رحمتی

دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی خاک،دانشکده کشاورزی،دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز،خوزستان،ایران

سعید حجتی

عضو هیئت علمی گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران

کاظم رنگزن

عضو هیئت علمی گروه سنجش از دور و GIS ،دانشکده علوم زمین ، دانشگاه شهید چمرا ن اهواز،اهواز ،خوزستان،ایران

احمد لندی

عضو هیئت علمی گروه علوم و مهندسی خاک ،دانشکده کشاورزی،دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز،خوزستان،ایران

چکیده

مطالعه حاضر با هدف برآورد درصد ذرات خاک با استفاده از روش طیف سنجی مرئی و مادون قرمز نزدیک در منطقه سمیرم استان اصفهان انجام بود. تعداد ۲۰۰ نمونه خاک سطحی (۱۰ سانتی متری) از منطقه سمیرم اصفهان (طول جغرافیایی΄ ۱۷ ˚ ۵۱ تا΄۳˚ ۵۲ شرقی وعرض جغرافیایی΄ ۴۲ ˚۳۰ تا ΄۵۱˚ ۳۱ شمالی) جمع آوری گردید. نمونه ها هواخشک شدند و از الک دو میلی متری عبور داده شدند و درصد ذرات خاک در آزمایشگاه با روش هیدرومتری تعیین شد. همچنین طیف سنجی نمونه های خاک با استفاده از دستگاه طیف سنج زمینی انجام گرفت. سپس روش های پیش پردازش مشتق اول با فیلتر ساویتزکی گلای، تصحیح پخشیده چندگانه و متغیر نرمال استاندارد بر روی طیف ها انجام شدند. برای برقراری ارتباط بین درصد ذرات خاک با ویژگی های طیفی آن از مدل های رگرسیون حداقل مربعات جزئی، ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی استفاده گردید. بهترین نتیجه برای برآورد سیلت با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی با روش پیش پردازش تصحیح پخشیده چندگانه با RPD (نسبت انحراف معیار به RMSE) بیشتر از ۲، ۹۸/۰=R۲ و کمترین مقدار g/Kg ۰۸/۱=RMSE به دست آمد. نتایج مطلوبی نیز برای مدل شبکه عصبی مصنوعی به ترتیب با روش های پیش پردازش تصحیح پخشیده چندگانه و متغیر نرمال استاندارد برای مقادیر رس (RPD بیشتر از ۲، ۹۴/۰=R۲ و کمترین مقدار  g/Kg ۲۱/۱=RMSE-) و شن (انحراف پیش بینی باقی مانده بیشتر از ۲، ۸۴/۰=R۲ و کمترین مقدار g/Kg۰۸/۱=RMSE) به دست آمد. به طور کلی، براساس نتایج این مطالعه، طیف سنجی مرئی مادون قرمز نزدیک در برآورد درصد ذرات خاک موفق بوده است و قابلیت جانشینی با روش های آزمایشگاهی را دارد.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: روش های پیش پردازش, رگرسیون حداقل مربعات جزئی, شبکه عصبی مصنوعی, رگرسیون ماشین بردار پشتیبان, طیف سنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.