واکاوی مفهوم ترتیب تولد در بعد ارتباطی براساس دیدگاه فرزندان اول : یک مطالعه پدیدارشناسانه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه خانواده درمانی کاربردی، دوره: 4، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_AFTJ-4-17_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رستمی نجف ابادی

دانشجوی دکتری مشاوره، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، البرز، ایران

فهیمه باهنر

دانشجوی دکتری مشاوره، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

هدف: این پژوهش با هدف واکاوی تجربه زیسته از ترتیب تولد در بعد ارتباطی براساس دیدگاه فرزندان اول انجام شد. روش پژوهش: روش پژوهش حاضر کاربردی و از نوع کیفی پدیدارشناسی می­باشد. شرکت­کنندگان این پژوهش شامل فرزندان اول شهر اصفهان در سال ۱۴۰۱ بود. انتخاب شرکت­کنندگان به صورت هدفمند و تا مرز اشباع و نهایتا انتخاب ۱۶ فرزند اول ادامه یافت و شرکت کنندگان مورد مصاحبه­های نیمه­ساختاریافته قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون کلایزی استفاده شد. یافته ها: تجزیه و تحلیل داده ها منجر به شناسایی ۵۳ مفهوم اولیه، ۱۰ مضمون محوری و ۳ مضمون اصلی شد. نتایج نشان داد ارتباطات درون خانوادگی در ۶ مضمون (پیوستگی روابط با والدین، گسستگی روابط با والدین، بهبود روابط با سایر فرزندان، گسستگی روابط با سایر فرزندان، رضایت از رابطه زناشویی و نیازهای روانشناختی سرکوب شده) طبقه­بندی شدند. مضمون اصلی دوم ارتباطات فردی شامل (افزایش و کاهش کیفیت ارتباط با خود بود. در نهایت مضمون ارتباطات اجتماعی به مضامین فرعی (عدم علاقه اجتماعی و محدودیت در روابط دوستانه) طبقه­بندی شد. نتیجه گیری: در مجموع نتایج نشان داد فرزند اول بودن می­تواند ابعاد گوناگون ارتباطی را تحت تاثیر قرار دهد و چالش­­هایی را در ازدواج، روابط دوستانه، روابط اجتماعی و خانوادگی ایجاد نماید. اصلاح الگوهای تعاملی و آگاه­سازی والدین و فرزندان می­تواند در پیشگیری از چالش­ها موثر باشد. چراکه ترتیب تولد نقش مهمی در نحوه شکل­گیری ارتباطات درون خانوادگی و برون خانوادگی دارد

کلیدواژه ها

ارتباط, ترتیب تولد, فرزند اول, پدیدارشناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.