تحلیل مقتضای عقود و قراردادهای مشارکتی از حیث تعیین سود، در حقوق ایران
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: پانزدهمین کنفرانس بین المللی حقوق و علوم قضایی
- کد COI اختصاصی: IJCONF15_115
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 644
نویسندگان
دانشجو دکتری حقوق خصوصی دانشگاه اصفهان
چکیده
امروزه یکی از رایج ترین قراردادهایی که میان اشخاص جامعه (اعم از حقیقی و حقوقی) منعقد می شود،قراردادهای مشارکت است و هر یک از طرفین عقد در تنظیم این نوع از قراردادها، سعی میکنند که ازمفاد قرارداد منعقد شده، سودی به دست آورند و در ابتدای عقد، مقدار آن را به شکل مقطوع تعیین ومشخص نمایند. با اینحال، مبنای مورد پذیرش قانون مدنی در عقود چهارگانه مشارکت، این است کهمنافع و سود حاصل شده به صورت کسر مشاع تقسیم گردد. اما سوال بنیادین در این موضوع آن استکه آیا تقسیم سود در این دسته از عقود و نیز سایر قراردادهای مشارکت، مقتضای ذات عقد می باشد یامقتضای اطلاق عقد؟ آنچه نگارنده از تحقیق حاضر یافت، آن بود که حالت اشاعه در حصص و سود، ازاحکام اختصاصی و ذاتیات عقود مشارکتی نیست و ناشی از اقتضای اطلاق این عقود است. همچنینروایات موجود در این زمینه، دلالت بر تقسیم به نحو اشاعه ندارد و از مفاد احادیث وارده، تنها صورت «سود برای طرفین عقد باشد» یعنی (الربح بینهما) قابل استنباط است که چنین امری، اعم از اشاعه می باشد. لذا به نظر می رسد، تعیین منفعت و سود به نحو مقطوع در عقود مشارکتی (البته با رعایت شرایطآن)، اشکالی نداشته و به صحت عقد و قرارداهای رایج مشارکت، خدشه ای وارد نمی سازد.کلیدواژه ها
اشاعه، تعیین سود، قراردادهای مشارکت، مقتضای ذات و مقتضای اطلاق، مقطوعمقالات مرتبط جدید
- تحلیل مبانی فقهی حقوقی ماده ۳۰ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ و نگاهی به رویه قضایی در این خصوص
- تحلیل حقوقی و فقهی تاثیر ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ بر حقوق کودکان
- مفهوم و چهارچوب حقوقی حق فسخ در قراردادهای کار بر اساس قانون کار و رویه دیوان عدالت اداری
- نقش دفاتر اسناد رسمی و مشاورین املاک در اجرای قانون الزام
- بررسی تطبیقی کنوانسیون راجع به قانون حاکم بر مسئولیت ناشی از کالا با قوانین حمایت از حقوق مصرف کنندگان ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.