فرهنگ سازمانی و اخلاق در حسابرسی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هجدهمین کنفرانس بین المللی مدیریت، اقتصاد و توسعه
- کد COI اختصاصی: ICMET18_078
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 247
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند , تهران , ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند , تهران , ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند , تهران , ایران
کارشناس ارشد حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند,تهران,ایران
چکیده
هدف این تحقیق باتوجه به تاثیر فرهنگ باویژه فرهنگ سازمانی بر روی مسئولیتهای اخلاقی, رفتار حرفه ای, کم کاری و عدممسئولیت پذیری حسابرسان, بررسی رابطه فرهنگ سازمانی براساس تئوری هافستد بر تعهد کاری حسابرسان میباشد. تحقیقحاضر در سال ۱۴۰۲ شمسی انجام شده و جامعه آماری این تحقیق, حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی بخش خصوصیو سازمان حسابرسی می باشد. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از رابطه ها و روش های آماریمختلفی تحلیل گردیده است, به صورتی که فرضیه های تحقیق از طریق تحلیل های همبستگی و هم چنین رگرسیون لاجستیکباینری مورد بررسی قرار می گیرد. این تحقیق مشتمل بر چهار فرضیه است. نتایج تحقیق بیانگر این واقعیت است که از بینمتغیرهای هافستد تنها بین میزان اجتناب از عدم اطمینان با تعهد کاری رابطه وجود دارد. نتایج تحقیق نشان می دهد هر چهاجتناب از عدم اطمینان افزایش یابد, تعهد کاری حسابرس, کاهش می یابد. هم چنین هرگاه حسابرس مرد باشد, تعهد کاریاو نیز افزایش می یابد. اگر محل کار حسابرس, موسسات خصوصی حسابرسی باشد, تعهد کاری افزایش خواهد یافت. از آنجاییکهمتغیر سابقه کار, رابطه ای مثبت با تعهد کاری دارد, لذا می توان نتیجه گرفت که هر چه سابقه افراد در حرفه حسابرسی افزایشیابد, تعهد آن ها به کار حسابرسی نیز افزایش می یابد.کلیدواژه ها
فرهنگ سازمانی ، اخلاق ، حسابرسیمقالات مرتبط جدید
- مدیریت شهری و برنامه ریزی شهری: نقش شهروندان در شکل دهی به آینده شهری
- نقش رهبری تحول آفرین در بهبود سلامت روانی کارکنان در مجتمع فولاد غدیر نی ریز
- درس پژوهی آموزش ضرب کسرها در پایه پنجم ابتدایی
- چگونگی بر طرف نمودن مشکل اختلالات یادگیری دانش آموز پایه دوم ابتدایی
- علت های عدم تمرکز دانش آموزان و تاثیر آن بر پیشرفت تحصیلی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.