بررسی اثر پوشش خوراکی ژل آلوئه ورا بر افزایش زمان ماندگاری و ویژگی های فیزیکوشیمیایی زردآلو

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مهندسی صنایع غذایی، دوره: 22، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODER-22-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید حسینی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

علی نجفی

استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

سیدحمیدرضا ضیاالحق

بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

چکیده

در سال­های اخیر پوشش­های خوراکی با توجه به ویژگی­های عملکردی که دارند مورد توجه زیادی قرار گرفته و برای یک­سری از محصولات غذایی از جمله میوه­ها به­کار رفته­اند. زردآلو از میوه­هایی است که زمان ماندگاری کوتاهی دارد. هدف این پژوهش افزایش ماندگاری زردآلو در دمای یخچال با استفاده از پوشش خوراکی آلوئه­ ورا و بررسی ویژگی­های فیزیکوشیمیایی آن است. برای این منظور، ابتدا ژل آلوئه­ ورا تهیه و با استفاده از آون، خشک و به پودر تبدیل شد. پس از آن محلول­هایی با غلظت صفر، ۱ و ۲ درصد از آن تهیه شد و زردآلوهای رقم رجبعلی به مدت ۵ دقیقه در این محلول­ها غوطه­ور شدند. سپس زردآلوها در ظروف پلی­استایرنی بسته­بندی و در یخچال در دمای ۱±۴ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی حدود ۵±۶۰ درصد نگهداری شدند. در زمان های ۰، ۵، ۱۵ و ۲۵ روز پس از نگهداری، نمونه­ها از یخچال بیرون آورده شدند و ویژگی­های فیزیکوشیمیایی آنها شامل درصد کاهش وزن، اسیدیته، pH، سفتی بافت، ویتامین ث، درصد کپک­زدگی و شاخص­های رنگ بررسی شد. نتایج با استفاده از طرح آماری کاملا تصادفی بر پایه آزمون فاکتوریل تجزیه و تحلیل و نشان داده شد که ژل آلوئه ­ورا با غلظت ۲ درصد در افزایش زمان ماندگاری تا ۲۵ روز بسیار موثر است و نمونه­های شاهد که فاقد پوشش آلوئه ­ورا بودند به ­شدت افت کیفیت داشتند و تا ۵۰ درصد دچار کپک زدگی شده بودند. بنابراین، می­توان نتیجه گرفت که استفاده از پوشش خوراکی آلوئه ­ورا موجب افزایش ماندگاری زردآلو، حفظ خواص فیزیکی­شیمیایی و کاهش کپک­زدگی در زردآلو می­شود، به­ طوری­که زردآلوی رقم رجبعلی را می­توان تا حدود ۱۵ روز در سردخانه نگهداری کرد.

کلیدواژه ها

آلوئه ورا, پوشش خوراکی, زردآلو, زمان ماندگاری, کاهش تلفات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.