تاثیر بحران اوکراین بر روابط ایران و روسیه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه مطالعات راهبردی در علوم انسانی و اسلامی، دوره: 4، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_HISS-4-54_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میر محمدعلی سید جلیلی کوه کمر

کارشناس ارشد روابط بین الملل، دانشگاه گیلان، ایران (نویسنده مسئول)

اکرم اله یاری

کارشناس ارشد روابط بین الملل، دانشگاه اصفهان، ایران

قهرمان حسین نژاد

کارشناس ارشد حقوق بین الملل، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، ایران

ابوالفضل جعفری ثالث

کارشناس حقوق، دانشگاه پیام نور، واحد زنوز، ایران

چکیده

رابطه ی ایران با همسایه شمالی خود رابطه ای به درازای تاریخ همسایگی این دو کشور است، که در هر دوره ای از تاریخ بر اساس شرایط تاریخی و عوامل تاثیرگذار در هر دوره شکل می یابد. تغییرات ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک، وقوع بحران های منطقه ای و فرامنطقه ای، تغییرات تاریخ سازی را در عرصه ی تقابل یا تعامل میان ایران و روسیه ایجاد کرده، به گونه ای که چگونگی و چرایی ناپایداری و سیاست های این دوکشور در قبال یکدیگر از این عوامل نشات می گیرد. این رابطه گاها بسته به شرایط داخلی، منطقه ای و بین المللی و مواضع اعلامی هر یک از دو کشور به اوج همگرایی (دوستی) و یا واگرایی (دشمنی) کشیده شده است. وقوع بحران اوکراین در سال۲۰۱۴، فصل جدیدی را در عرصه بین الملل باز نمود به طوریکه از این بحران، با عنوان مهم ترین و بزرگ ترین چالش پس از جنگ سرد یاد می شود. مواضعی که روسیه در برابر بحران اتخاذ نمود، بر روابط دوجانبه برخی از کشورها از جمله ایران تاثیرگذار بود؛ در این نوشتار به بررسی این تاثیرات با توجه به مذاکرات گروه ۱+۵ و کشور ایران در طول این بحران در رابطه خود با یکدیگر پذیرفته اند، تمرکز شده است و عوامل موثر بر این روابط و شاخص های آن شناسایی شده اند. موضع گیری ایران در این مقوله بر این اساس استوار گردیده که همسایه شمالی خود را در قبال بحران نرنجاند و به گونه ای دست به عصا با آن برخورد نماید.

کلیدواژه ها

بحران اوکراین، جمهوری اسلامی ایران، روسیه، اهمیت ژئوپلتیک، روابط اقتصادی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.