نقد گونه شناسی خاورشناسان در مکی و مدنی بودن آیات و سور قرآن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه قرآن پژوهی خاورشناسان، دوره: 18، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_QKH-18-34_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره اخوان مقدم

دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و فنون قرآن کریم، تهران، «نویسنده مسئول»:

احمد نوری

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته علوم قرآن و حدیث، دانشکده علوم و فنون قرآن، تهران

چکیده

قرآن به عنوان مهمترین منبع دینی مسلمانان همواره کانون توجه بوده و از دیرباز تاکنون برای فهم آن توسط دانشمندان مسلمان و غیرمسلمان تلاش های بسیاری انجام شده است. از نکات مهم در خصوص قرآن، نزول تدریجی آن در طول ۲۳ سال رسالت پیامبرa باتوجه به مقتضیات زمان و مکان نزول آن است که همین مسئله بر چگونگی فهم آن می افزاید. یکی از مباحث مهمی که از دوران صحابه تا به امروز در مجامع قرآن پژوه مطرح بوده، موضوع مکی و مدنی بودن آیات و سوره های قرآن است که در نحوه تحلیل و تفسیر آیات اثر دارد. روش پردازش مطالب در پژوهش حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی است و پس از مطرح کردن دیدگاه دانشمندان مسلمان درخصوص مکی و مدنی بودن آیات و سور قرآن، بررسی و نقد نظرات خاورشناسان قرآن پژوه خواهد آمد و سپس گونه شناسی نظرات ایشان ارائه می شود. طبق دستاوردهای این پژوهش مجموعه نظرات پیرامون مکی و مدنی بودن آیات و سوره های قرآن کریم در پنج دسته گونه شناسی جای می گیرد: دیدگاه دوگانه گلدتسیهر؛ دیدگاه سه گانه لامنس و نویورث، دیدگاه چهاربخشی گوستاو وایل و نولدکه و رود ویل و بلاشر؛ دیدگاه شش بخشی ویلیام مولر، و دسته بندی محتوایی ریچارد بل و هرشفیلد. قابل توجه آنکه علی رغم تفاوت های بسیار در دسته بندی آیات بخش مکی، از یک بخش تا پنج بخش، خاورشناسان در یگانگی آیات و سوره های مدنی اختلافی نداشتند و همگی ایشان بخش مدنی را صرفا یک گروه در نظر گرفته اند.

کلیدواژه ها

تفسیر قرآن, مکی و مدنی, مستشرقان, نظریه توقیفی, روش تنزیلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.