اخلاق خدمت در سیره و آموزه رضوی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دوفصلنامه اخلاق وحیانی، دوره: 13، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_ETHICS-13-2_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 208
نویسندگان
دانش پژوه دکتری کلام اسلامی در جامعهالمصطفی العالمیه واحد خراسان و مدرس سطوح عالی در حوزه علمیه.
دانشیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
چکیده
در فرهنگ دینی، خدمت رسانی به مردم از جایگاه ویژه ای برخوردار است. اولیای الهی همواره در خدمت به خلق پیش قدم بوده و به پیروان خویش سفارش نموده اند. پیامبر اکرم۶ میزان محبوبیت نزد خدا را وابسته به خدمت رسانی معرفی کرده و امام رضا۷ نشانه کمال عقل انسان را خدمت رسانی به دیگران تبیین می کند. در جوامع سکولار، غایت خدمت به دیگران، اموری مانند سلامت بدنی و روحی و یا آبادانی و توسعه شهر و روستائی است که فرد در آن زندگی می کند اما خدمت رسانی در فرهنگ دینی زمینه رشد و تعالی، کمال انسانی و قرب به خداوند را برای فرد فراهم می آورد. در آموزه های دینی خدمت گزاری به دیگران، برترین مصداق عبادت و بندگی خدا معرفی شده و مورد تاکید قرارگرفته است. اخلاق خدمت در سیره و آموزه رضوی از چنان گستره ای برخوردار است که علاوه بر فعالیت خدمت رسانی، تصمیم و نیت خدمت گزارانه را نیز مشمول پاداش الهی می داند. این جستار، قواعد و اصول اخلاق خدمت گزاری را در سه حوزه «اخلاق خدمت به نیازمندان»، «اخلاق جود و بخشش» و «اخلاق خدمت برای کارگزاران» در سیره و آموزه امام رضا۷ مورد بررسی قرارداده است. امام رضا۷ خدمت به نیازمندان را موجب ایمنی از سختی های قیامت معرفی می کند و خدمت رسانی به آنان را برای همگان توصیه می فرماید. سیره رفتاری آن حضرت در حوزه اخلاق جود و بخشش به گونه ای بوده است که دریافت کننده خدمت هیچگاه احساس شرمندگی نکند. امام رضا۷ حاکمان جامعه را به رسیدگی نسبت به اوضاع مسلمانان و توده مردم مورد تاکید قرارمی دهد و کارگزاران را به برابری و برادری با مردم سفارش می کند. در اخلاق خدمت در سیره و آموزه رضوی، وظایف کارگزاران نظام اسلامی تنها نسبت به مسلمانان خلاصه نمی شود بلکه مسئولیت دارند تا برای تمام انسانهای تحت قلمرو حکومت خود با هر مرام و مسلکی که باشند خدمت رسانی کنند و کرامت انسانی آنها را ارج گذارند.کلیدواژه ها
اخلاق خدمت, نیازمندان, بخشش, کارگزاراناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.