رابطه والدگری هلیکوپتری با سازگاری تحصیلی: نقش واسطه ای اضطراب در دانشجویان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-17-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 431
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین پورشهریار

استادیار دانشکده روان شناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

فاطمه فولادی

دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

ریحان اسکندری جم

کارشناسی روان شناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین والدگری هلیکوپتری و سازگاری تحصیلی با نقش واسطه ­ای اضطراب در بین دانشجویان بود. روش: روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه مورد مطالعه شامل تمامی ۱۷۰۰۰دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی در سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ بود که از این جامعه تعداد ۳۳۵ دانشجو با استفاده از روش نمونه­ گیری تصادفی خوشه ­­ای چندمرحله­ ای انتخاب شد. به منظور جمع ­آوری داده­ ها از پرسشنامه­ والدگری هلیکوپتری (پیستلا، ایزو، ایزولانیا، اورنو و بایوکو ،۲۰۲۰)، مقیاس سازگاری تحصیلی (بیکر و سریاک، ۱۹۸۴) و پرسشنامه اضطراب (بک، ۱۹۸۸) استفاده گردید. داده­ های جمع­آوری شده با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و مدل­سازی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار اسمارت پلاس وspss۲۵ تحلیل شدند. یافته ­ها: یافته­ های پژوهش حاکی از رابطه مثبت و معنادار بین والدگری هلیکوپتری و اضطراب بود (۰۱/۰P< ). همچنین بین اضطراب و سازگاری تحصیلی نیز رابطه منفی و معنادار وجود داشت (۰۱/۰P< ). اما بین والدگری هلیکوپتری و سازگاری تحصیلی رابطه مستقیم و معناداری به­دست نیامد ولی رابطه غیر مستقیم بین آن­ها از طریق اضطراب معنادار بود. نتیجه­ گیری: در نتیجه می­ توان گفت که والدگری هلیکوپتری اگرچه به صورت مستقیم بر سازگاری و عملکرد تحصیلی دانشجویان تاثیرگذار نیست اما با ایجاد تنش و اضطراب به صورت غیرمستقیم می ­تواند جنبه ­های متعددی از زندگی دانشجویان را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین آگاهی بخشی به والدین و مشاوران در مورد تاثیرات منفی و مخرب این سبک از والدگری در زمینه تحصیلی و روانشناختی فرزندان از طریق کارگاه­ های آموزشی و رسانه ­های جمعی ضروری به نظر می ­رسد.

کلیدواژه ها

اضطراب, دانشجویان, سازگاری تحصیلی, والدگری هلیکوپتری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.