بررسی تولیدات علمی اعضای هیات علمی حسابداری ایرانی در پایگاه اسکاپوس از ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۱ با رویکرد علم سنجی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEMRA-13-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا دیانتی دیلمی

دانشیار، گروه حسابداری، دانشکده علوم مالی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

داود حاصلی

استادیار، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، کرج، ایران

آمنه ملکی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه حسابداری، دانشکده علوم مالی، دانشگاه خوارزمی، تهران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت تولیدات علمی حسابداری پژوهشگران ایرانی و توصیف شاخص­های علم­سنجی این تولیدات انجام گرفته است. داده­های این پژوهش، مقالات علمی اعضای هیات علمی گروه­های حسابداری دانشگاه های ایران در پایگاه اسکاپوس از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۱ است که با کمک تکنیک­های علم­سنجی(شامل ترسیم شبکه های همکاری علمی نویسندگان، سازمان ها، کشورها و شبکه هم­رخدادی واژگان) و با استفاده از  نرم افزارهای اکسل ، ووس ویور و زبان برنامه­نویسی R تحلیل شده اند. یافته­های این پژوهش نشان می دهد شبکه همکاری علمی نویسندگان ایرانی شبکه­ای کم­تراکم است. هرچند، شبکه همکاری علمی دانشگاه­ها در ایران از تراکم بیشتری برخوردار است و دانشگاه­ها همکاری مطلوبی با همدیگر دارند. همچنین شبکه همکاری علمی کشور­ها نشان می دهد که پژوهشگران ایرانی با تعداد کمی ازکشور­های دیگر در ارتباط بوده­اند.  با وجود تعداد کم تولیدات علمی رشته حسابداری ایران در پایگاه اسکاپوس، روند انتشار این حوزه، افزایشی است که نشان­دهنده بیشتر شدن انگیزه و تلاش اعضای هیات علمی برای انتشار مقاله در مجلات این پایگاه می باشد. طبق یافته­های این پژوهش، موضوع حاکمیت شرکتی و سازو­کار­های آن در ایران دارای بیشترین تکرار در مقالات حوزه حسابداری است. پژوهش حاضر برای نخستین بار با استفاده از تکنیک­های علم­سنجی به بررسی پژوهش­های بین­المللی حسابداری در پایگاه اسکاپوس می­پردازد و ضمن تعیین موضوعات داغ این حوزه، نویسندگان و دانشگاه­های پربازده ایران را در شبکه همکاری علمی  مشخص می­کند.

کلیدواژه ها

تولیدات علمی, علم سنجی, همکاری علمی, هم رخدادی واژگان, اعضای هیات علمی حسابداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.