مقایسه انرژی ورودی، خروجی و پتانسیل گرمایش جهانی مزارع کلزا و جو دیم در استان گلستان (شهرستان آق قلا)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش های به زراعی، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPR-14-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی فیض بخش

دانشیار

عفت پروار

کارشناس تحقیقات

چکیده

مقایسه انرژی گیاهان زراعی یکی از روش­هایی است که می­تواند در اولویت­بندی کشت گیاهان مختلف زراعی در هر منطقه به کار گرفته شود. به منظور مقایسه انرژی ورودی، خروجی و پتانسیل گرمایش جهانی مزارع کلزا و جو دیم در استان گلستان (شهرستان آق­قلا) آزمایشی در پاییز ۱۳۹۸ انجام پذیرفت. به این منظور از طریق مصاحبه با کشاورزان مختلف (برای جو دیم و کلزای دیم به­‫ترتیب ۳۷ و ۲۱ کشاورز از طریق تکمیل پرسشنامه در محدوده شهرستان آق­قلا) جمع­آوری داده­های مورد نیاز نظیر ماشین آلات و نهاده­های مصرفی شامل بذر، کود، سوخت و سموم در دو محصول صورت گرفت. پس از آن داده­های موردنیاز در سه بخش مصرف سوخت، سوخت مصرفی و پتانسیل گرمایش جهانی ناشی از انتشار گازهای گلخانه­ای بر مبنای معادل دی­اکسید کربن محاسبه گردید. بیشترین درصد انرژی ورودی مستقیم در مزارع کلزا و جو دیم ترتیب با ۳/۳۹ و ۸/۴۶ درصد مربوط به مصرف سوخت بود. بیشترین و کمترین پتانسیل گرمایش جهانی به ترتیب از مزارع کلزا و جو دیم (به ترتیب۱۴۹۲و ۱/۷۳۹  کیلوگرم CO۲ در هکتار) به­دست آمد. همچنین در هر دو محصول کمترین میزان تولید گازهای    گلخانه­ای مربوط به کود پتاسیم به میزان ۳/۲۶ کیلوگرم معادل CO۲  برای کلزای دیم و ۱/۱۳ برای جو دیم بود.  در هر دو محصول مصرف سوخت و کود بالاترین انرژی مصرفی و تولید گازهای گلخانه­ای را تشکیل می­دهد. استفاده از ادواتی که باعث کاهش مصرف سوخت شوند توصیه می­گردد و همچنین لزوم بررسی و تحقیق جهت کشت­های تناوبی و استفاده از گیاهانی که قادر به تثبیت نیتروژن هستند آشکار می­گردد.

کلیدواژه ها

انرژی ویژه, انرژی غیرمستقیم, سوخت, عملیات زراعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.