بررسی کارآیی علفکش ها در کنترل علف هرز گل جالیز (Orobanch aegyptiaca) و افزایش عملکرد توتون رقم ویرجینیا (.Nicotiana tabacum L) در تالش

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش های به زراعی، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPR-14-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیام مهجور

گروه زراعت

علیرضا پازکی

گروه کشاورزی

مهدی علیزادگان علی تپه

کارشناس ارشد

چکیده

گل جالیز مهمترین علف هرز توتون بشمار می­رود که منجر به کاهش عملکرد و کیفیت این محصول می­شود. به منظور بررسی کارآیی علف کش ­ها بر کنترل علف هرز گل جالیز و افزایش عملکرد در توتون رقم ویرجینیا، آزمایشی مزرعه ای در قالب طرح بلوک ­های کامل تصادفی با ۸ تیمار و ۳ تکرار در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۳ در شهرستان تالش استان گیلان اجرا گردید. غلظت ­ها و زمان­ های مورد استفاده  علف کش­ های گلایفوزیت Sl۴۱% و سولفوسولفورون عبارتند از: ۱- گلایفوزیت ۳ مرتبه ۲۵، ۴۵ و ۶۵ روز هر مرتبه یک لیتر در هکتار پس از کاشت ۲ – گلایفوزیت ۳ مرتبه ۳۵،۵۵ و ۷۵ روز هر مرتبه یک لیتر در هکتار پس از کاشت ۳– گلایفوزیت ۰/۵ لیتر ۲۵ روز، ۰/۷۵ لیتر ۴۵ روز و یک لیتر ۶۵ روز پس از کاشت ۴– گلایفوزیت ۰/۵ لیتر ۳۵ روز، ۰/۷۵لیتر ۵۵ روز و ۱ لیتر ۷۵ روز بعد از کاشت ۵ – گلایفوزیت ۳ مرتبه ۲۵، ۴۵ و ۶۵ روز هر مرتبه ۱/۵ لیتر در هکتارپس از کاشت ۶– گلایفوزیت ۳ مرتبه ۳۵ ،۵۵ و ۷۵ روز هر مرتبه ۱/۵ لیتر در هکتارپس از کاشت ۷–آپیروس ۷۰ گرم پیش از کاشت + گلایفوزیت ۱ لیتر ۲۵ ، ۴۵ و ۶۵ روز پس از کاشت ۸ –  آپیروس ۷۰ گرم پیش از کاشت + گلایفوزیت ۱ لیتر ۳۵، ۵۵ و ۷۵ روز پس از کاشت. نتایج تحقیق نشان داد، بیشترین درصد کاهش ویژگی ­ها در گل جالیز در تعداد ساقه­ های هوایی (%۹۵)، وزن خشک اندام هوایی (%۱۰۰)  و تراکم غده زیرزمینی (%۹۵) و بیشترین افزایش عملکرد برگ سبز در توتون (۱۰۸۳۴کیلوگرم در هکتار) ، افزایش عملکرد برگ خشک توتون (۱۶۶۴/۳ کیلوگرم در هکتار ) ومتوسط قیمت یک کیلوگرم توتون در هکتار (۶۰۴۳۵ ریال) برآورد شد.  بنابراین در مجموع می­توان تیمارسولفوسولفورون ۷۰ گرم پیش از کاشت نشاء + گلایفوزیت ۱ لیتر در هکتار۳۵، ۵۵  و ۷۵ روز پس از کاشت را به ­عنوان تیمار برتر گزارش نمود.

کلیدواژه ها

علف کش ها, توتون, گل جالیز, عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.