مقایسه نقش و چالشهای سازمانهای مردم نهاد در افشای موارد فساد در ایران و سوئد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه نظارت و بازرسی، دوره: 1401، شماره: 61
  • کد COI اختصاصی: JR_SIJRL-1401-61_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد امیر گنجعلیخانی

کارشناسی ارشد علوم سیاسی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران.

یحیی کمالی

دانشیار سیاستگذاری عمومی گروه علوم سیاسی، دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران (نویسنده مسئول).

صدیقه شیخزاده جوشانی

استادیار گروه علوم سیاسی، دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: افشای فساد یکی از سازوکارهای مهم و تاثیرگذار در زمینه پیشگیری و مبارزه با فساد است که به صورت فردی، گروهی یا سازمانی انجام می شود. سازمانهای مردم نهاد یکی از نهادهای فعال در زمینه افشای فساد هستند که بتدریج فعالیت آنها رو به گسترش است. هدف پژوهش بررسی شباهتها و تفاوتهای نقش و چالشهای سازمانهای مردم نهاد در افشای فساد در ایران و سوئد است.روش: برای رسیدن به این هدف، دو سازمان از ایران و دو سازمان از سوئد مورد بررسی قرار گرفته، و پژوهش با استفاده از روش مقایسه ای انجام شده است.یافته ها: یافته های پژوهش تفاوت و شباهت نقش چهار سازمان مورد مطالعه را در ایران و سوئد در چهار نقش ۱) افشای فساد ۲) سیاستگذاری و قانونگذاری ۳)آموزشی و فرهنگی و ۴) مشاوره و همکاری نشان می دهد. علاوه بر این چالشهای سازمانهای مردم نهاد دو کشور را در سه دسته ۱) چالشهای سیاسی- اداری۲) حقوقی- قضایی و ۳) فرهنگی- اجتماعی دسته بندی و با یکدیگر مقایسه کرده است. خلا قانونی، نبود نگاه مثبت به افشای فساد توسط دولتمردان و تعدد مراکز تاثیرگذار بر تصمیمات و فعالیت سازمانهای مردم نهاد از جمله چالشهای این سازمانها در ایران است.نتیجه گیری: سازمانهای مردم نهاد سوئد در مقایسه با ایران نقشهای بیشتری در مبارزه با فساد ایفا کرده اند و با چالشهای حقوقی- قضایی کمتری رو به رو هستند.

کلیدواژه ها

سازمانهای مردم نهاد و افشای فساد, افشای فساد در ایران و سوئد, سوت زدن و افشای فساد, فساد در ایران و سوئد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.