شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر اثربخشی حسابرسی داخلی و نظارت در بخش عمومی ایران (با رویکرد گراندد تئوری)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه نظارت و بازرسی، دوره: 1401، شماره: 61
- کد COI اختصاصی: JR_SIJRL-1401-61_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 399
نویسندگان
دانشجوی دکتری تخصصی، گروه حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
استاد،گروه حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول).
چکیده
زمینه و هدف: حسابرسی داخلی مبنای حکمرانی صحیح و پاسخگویی فراهم کرده است. حسابرسی داخلی اثربخش می تواند به سازمان در دستیابی به اهداف خود حمایت کند. هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر اثربخشی حسابرسی داخلی و نظارت در بخش عمومی ایران است.روش: این پژوهش، کیفی، و از دید هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه، ۱۶ نفر از خبرگان حوزه حسابداری و حسابرسی بخش عمومی به صورت هدفمند و در مرحله دوم ۱۶۵ نفر کارشناسان و خبرگان به روش در دسترس و هدفمند انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه بوده و برای تحلیل داده های کیفی از روش داده بنیاد استفاده شده است. برای رتبه بندی ابعاد و مولفه ها از روش تجزیه و تحلیل سلسه مراتبی فازی (AHP) استفاده شد.یافته ها: پس از بررسی و مطالعه متون و پایگاه های علمی معتبر و بر اساس مصاحبه با خبرگان و تحلیل داده ها نتایج پژوهش نشان داد که عوامل ساز و کارها و فرایندهای مشاوره ای با وزن ۳۹ درصد، ارزیابی کنترلهای داخلی با وزن ۲۷ درصد، حسابرسی داخلی و گزارشگری نتایج با وزن ۲۰ درصد، مسئولیت پاسخگویی با وزن ۹ درصد و گزارشگری مالی و اطمینان بخشی فرایندها و عملیات با وزن ۵ درصد به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر اثربخشی حسابرسی داخلی و نظارت در بخش عمومی کشورمان داشته است.نتیجه گیری: حسابرسی داخلی با ارائه مشاوره در بهبود فرایند مدیریت خطر، افزایش سامانه کنترل داخلی، رضایتمندی افراد و ارگانهای نظارتی در سازمانهای دولتی نقش با اهمیتی دارد.کلیدواژه ها
اثربخشی حسابرسی داخلی, نظارت, بخش عمومی, رویکرد گراندد تئوری, روش AHP فازیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.