مطالعه ایزوتوپ های پایدار (S-H-O) جهت تعیین منشا سیالات کانی ساز، در کانسار آستمال، شمال باختر ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 33، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-33-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهره حسن پور

گروه زمین شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

سوسن ابراهیمی

گروه اکتشاف معدن، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

چکیده

کانسار آستمال در شمال باختر ایران واقع شده و از لحاظ ساختاری در زون ماگمایی ارسباران قرار دارد. کانی سازی در این اسکارن، دراثر نفوذ توده گرانودیوریتی  ائوسن- الیگوسن به داخل سنگ  های کربناتی کرتاسه بالایی رخ داده است. کانی سازی در پهنه برون اسکارن قابل مشاهده است و فرایند متاسوماتیک، پس از نفوذ توده گرانودیوریتی و دگرگون شدن آن، به درون سنگ آهک ها آغاز شده است. مقادیر قابل توجهی از عناصر Si, Mg, Fe منجر به توسعه کانی های کالک سیلیکاته بی آب با ابعاد متوسط تا درشت دانه شده و همچنین مقادیر قابل توجهی از عنصر Cu و Fe همراه با مواد فرار مانند CO۲ و H۲S به سیستم اسکارنی اضافه شده است. در نتیجه این فرایند، کالک سیلیکات های آبدار (اپیدوت، ترمولیت، اکتینولیت)، سولفیدها (پیریت و کالکوپیریت)، اکسیدها (مگنتیت، هماتیت) و کربنات ها (کلسیت) جایگزین کالک سیلیکات های بدون آب شده اند. نتایج داده های ایزوتوپ گوگرد (δ۳۴S) بر روی کانه های پیریت و کالکوپیریت در دامنه ۱/۸ - تا ۶/۱ + پرمیل قرار گرفته است که نشان دهنده منبع ماگمایی برای سولفید موجود در سیال است. نتایج داده های ایزوتوپ های δ۱۸O و δ D بر روی کانی های مگنتیت، سریسیت و اپیدوت از ۵۶ - تا ۷۳ - پرمیل برای هیدروژن و ۰/۵ - تا ۶/۸ + پرمیل برای اکسیژن متغیر است که گویای آمیختگی سیالات ماگمایی با مقادیر ناچیزی از سیالات جوی است.

کلیدواژه ها

اسکارن, دگرسانی متاسوماتیک, ایزوتوپ گوگرد, اکسیژن و هیدروژن, آستمال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.