CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی زمین شناسی، کانی شناسی، زمین شیمی کانسنگ سولفیدی و کانی گالن در کانسار سرب و روی چاه نار، جنوب باختر شهرستان بافت (پهنه سنندج- سیرجان)

عنوان مقاله: بررسی زمین شناسی، کانی شناسی، زمین شیمی کانسنگ سولفیدی و کانی گالن در کانسار سرب و روی چاه نار، جنوب باختر شهرستان بافت (پهنه سنندج- سیرجان)
شناسه ملی مقاله: JR_GSJ-33-3_015
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهدی قربانی ده نوی - گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
آزاده ملک زاده شفارودی - گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
محمدحسن کریم پور - گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

خلاصه مقاله:
کانسار سرب و روی چاه­ نار در جنوب دشت روتشون (رچان) و ۱۱۰ کیلومتری جنوب باختر شهرستان بافت و در پهنه سنندج- سیرجان واقع شده است. کانی­ سازی به شکل دیرزادی درون مرمرهای کلسیتی-دولومیتی کمپلکس روتشون تشکیل شده و دارای کنترل ساختاری است. همبرزایی کانیایی شامل گالن و مقادیر کمی پیریت و اسفالریت است و با کانی ­های باطله کوارتز و مقادیر ناچیزی کلسیت و دولومیت، بافت­ های رگه- رگچه­ ای، پرکننده فضای خالی، برشی و پراکنده همراهی می­ شود. گالن به صورت درشت بلور و بافت کوبواکتاهدرال و ریزبلور دیده می­ شود. سیلیسی­ شدن و کربناتی شدن ، مهم ترین دگرسانی­ های سنگ میزبان هستند. شیمی کانه گالن نشان می­ دهد که گالن به طور نسبی از نقره، آرسنیک، روی و کادمیم غنی و از بیسموت و قلع فقیر است.  نسبت Sb/Bi در کانی گالن نزدیک ۳  است که ویژگی کانسارهای دما پایین است. نوع سنگ میزبان، دیرزاد و چینه کران بودن کانسار، جایگیری رگه­ های معدنی در گسل­ های پس از رسوب گذاری، بافت و ساخت و نوع کانه­ ها و کانی­ های باطله، عدم ارتباط معنی­ دار کانی­ سازی با فعالیت­ های آذرین و شیمی کانی گالن، بیانگر تشکیل کانسار چاه نار در شرایطی مشابه با کانسارهای  نوع MVT است، هر چند اختلافاتی را نیز با این رده کانساری دارد.

کلمات کلیدی:
کانسار سرب و روی, زمین شیمی کانسنگ, گالن, چاه نار, سنندج- سیرجان

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1767713/