قلمرو ساختار نظام سیاسی در قرآن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه قرآن و علم، دوره: 17، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_MIUQU-17-32_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمراد خان بابا

دانش آموخته قران وعلوم،گرایش علوم سیاسی جامعه المصطفی العالمیه

محمدعلی فاکر میبدی

استاد تمام قرآن و حدیث جامعه المصطفی

علی شیرخانی

دانشیار علوم سیاسی دانشگاه آزاد واحد قم

چکیده

قلمرو ساختار نظام سیاسی از منظر قرآن کریم از دو زاویه مورد تحلیل قرار می گیرد؛ یکی از حیث داخلی که در این باره اقوال اندیشمندان و فق های شیعه درباره قلمرو داخلی ساختار نظام سیاسی متفاوت است و از طیف نگاه حداقلی و حداکثری برخوردار است. ازاین روی قلمرو حکومت های معصومانه عام و مطلق است و حوزه حریم خصوصی را نیز شامل می شود؛ اما قلمرو حکومت های غیرمعصومانه (ولایت فقیه در عصر غیبت) صرفا در حوزه عمومی و مسایل سیاسی است؛ و دیگری از حیث قلمرو خارجی، تعیین قلمرو خارجی ساختار نظام سیاسی وابسته به تحلیل درست از اصولی همانند: جهان شمولی اسلام، مسئول بودن هر مسلمان نسبت به سرنوشت دیگر مسلمانان و تاثیر نظام سیاسی در سرنوشت انسان و همچنین مفهوم شناسی واژه «ارض» در آیات قرآن است. در این پژوهش با استفاده از روش تفسیر موضوعی استنباطی با استناد به آیات قرآن می توان این نتیجه را گرفت که قلمرو خارجی ساختار نظام سیاسی در قرآن به وسعت جهان است؛ زیرا لازمه اجرایی شدن احکام دین، حکومت جهانی و جهان شمول بودن قلمرو ساختار نطام سیاسی است؛ البته تا تحقق کامل حکومت جهانی، اختصاص دادن سرزمین به ملتی و یا کشوری، در آیات قرآن، دلیل این حقیقت است که قرآن کریم حاکمیت ارضی کشور ها را نیز به رسمیت می شناسد.

کلیدواژه ها

قلمرو, ساختار, نظام سیاسی و قرآن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.