نقد اقتصاد ربوی آرمان شهر لیبرالیسم از منظر قرآن کریم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه قرآن و علم، دوره: 17، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_MIUQU-17-32_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالمنان حسینی

دانش آموخته دکتری جامعه المصطفی واحد گرگان «نویسنده مسئول»؛

احمد سعادت

استاد همکار و مدیر گروه فلسفه و کلام اسلامی جامعه المصطفی واحد گرگان

چکیده

آزادی اقتصادی و سود هرچه بیشتر فرد، از بنیادی ترین مفاهیم اقتصادی نظام لیبرال سرمایه داری است. یکی از روش های رسیدن به چنین هدفی، تشکیل نظام اقتصادی است که بر مبنای ربا و بهره استوار باشد. ازاین رو جوامعی که با الگوی لیبرال سرمایه داری اداره می شوند، به شدت تحت تاثیر این پدیده قرار گرفته اند. به گونه ای که شالوده نظام اقتصادی آنها بر پایه ربا و قراردادهای ربوی استوار است؛ اما از منظر آموزه های دینی و قرآنی، آزادی عمل در امور مالی و تجارتی به منظور جلوگیری از کسب منافع ظالمانه، با تعدادی از ممنوعیت ها ازجمله تجارت ربوی محدود شده است. ربا و قراردادهای تجاری ربوی از منظر قرآن کریم و روایات تحریم شده و برای آن پیامدها و آثار مختلف اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی بیان شده است.  یافته های این تحقیق که به روش تحلیلی- انتقادی به دست آمده، نشان می دهد که ربا و بهره، بسیاری از مشکلات اجتماعی، اخلاقی و اقتصادی را در جوامعی که نظام اقتصادی آن، بر مبنای اقتصاد ربوی لیبرالیسم استوار است، به وجود آورده است. متن اصلی نوشتار، اقتصاد ربوی آرمانشهر لیبرالیسم، آثار و آسیب های اجتماعی، اخلاقی و اقتصادی آن با رویکرد انتقادی درون دینی و قرآنی مورد بحث و بررسی قرار گرفته شده است.

کلیدواژه ها

جامعه آرمانی قرآن کریم, آرمانشهر لیبرالیسم, اقتصاد ربوی, نقد, آسیب شناسی, تحریم ربا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.