طراحی الگوی دانشگاه کارآفرین با رویکرد یکپارچه تکنیک دیمتل و مدل سازی ساختاری تفسیری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MPES-16-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوید رفیعی

گروه مهندسی صنایع، دانشکده مدیریت مهندسی، دانشگاه صنعتی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

محمد سوهانی

کارشناسی ارشد، گروه مهندسی صنایع، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران

چکیده

هدف: در دو دهه اخیر مفهوم دانشگاه کارآفرین به شیوه ای جدی توجه صاحب نظران و نظریه پردازان در حوزه آموزش عالی را به خود جلب کرده است. تقویت و رشد کارآفرینی راه حلی برای غلبه بر مشکلات اشتغال و اقتصادی بوده و دانشگاه کارآفرین با بکارگیری پتانسیل های موجود در دانشگاه به تکامل و رشد کارآفرینی می پردازد. هدف اصلی این مطالعه طراحی الگوی دانشگاه کارآفرین با بکارگیری مدل گیب و تکنیک های تصمیم گیری در دانشگاه فنی وحرفه ای بوده است.مواد و روش ها: این مطالعه کاربردی از نوع توصیفی-پیمایشی بوده است که در سال ۱۴۰۱ با بهره گیری از نظرات پنج نفر از مدیران دانشگاه فنی وحرفه ای کرمانشاه به اجرا رسید. به منظور توسعه الگوی دانشگاه کارآفرین مدل ارائه شده گیب در سال ۲۰۱۲ به دلیل اعتبار و همه جانبه بودن آن انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های مقایسات زوجی بوده که برای معتبرسازی آن از روایی ظاهری و روایی سازه ای استفاده شده و تکنیک های تصمیم گیری دیمتل و مدل سازی ساختاری تفسیری برای تجزیه و تحلیل داده ها بکار گرفته شده است.بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که در میان ابعاد مورد بررسی شش بعد ساختار و طرح سازمانی، بعد چندرشته ای و فرارشته ای، بعد قدرت نفوذ و استفاده از منابع متنوع، بعد دانش آموختگان، بعد بین المللی سازی و بعد آموزش کارآفرینانه و آموزش سرمایه گذاری نقش علی داشته و پنج بعد باقیمانده یعنی بعد چشم انداز، راهکار و ماموریت دانشگاه، بعد حاکمیت و اداره دانشگاه، بعد مدیریت ذی نفعان و ارزش های جامعه، بعد انتقال دانش و بعد مرکز رشد و تامین مالی مخاطرات در شرکت های دانش بنیان مشتقق از دانشگاه نقش معلولی را دارند. علاوه بر این، مشخص شد بعد قدرت نفوذ و استفاده از منابع متنوع متغیری مستقل است که دارای میزان نفوذ زیاد بوده و بر همه ابعاد اثر می گذارد و بعد مرکز رشد و تامین مالی مخاطرات در شرکت های دانش بنیان مشتق از دانشگاه به عنوان متغیر وابسته و اثرپذیرترین بعد شناسایی شد. در پایان پیشنهاد گردید برای تبدیل شدن به دانشگاه کارآفرین، دانشگاه فنی وحرفه ای علاوه بر درآمدهای دولتی باید به دنبال کسب درآمد از منابع متنوع غیربودجه ای و غیرشهریه ای باشد و وزارت علوم به منظور حاکمیت و اداره دانشگاه افرادی را انتخاب کند که کارآفرین باشند و یا به خط مشی ها، چشم اندازها و ماموریت های کارآفرینی دولت و دانشگاه ها مقید باشند.

کلیدواژه ها

تکنیک دیمتل, دانشگاه کارآفرین, مدل گیب, مدل سازی ساختاری تفسیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.