موانع سیاسی داخلی تحقق وحدت اسلامی در پاکستان از سال (۱۹۷۷تا ۲۰۲۰)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مطالعات تاریخی جهان اسلام، دوره: 11، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_MTE-11-25_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلام شبیرنعیم

دانشجوی دکترای مجتمع تاریخ سیره و تمدن اسلامی، جامعه المصطفی(ص) العالمیه، پاکستان. ( (ghalam_shobirnaeim@miu.ac.ir

سید رضا مهدی نژاد

گروه تاریخ تمدن اسلامی، مجتمع تاریخ سیره و تمدن اسلامی، جامعه المصطفی(ص) العالمیه ، قم، ایران(sr_mahdinejad@miu.ac.ir)

چکیده

برنامه اسلامی سازی ضیاء الحق و استفاده ابزاری از گروه های افراطی در جنگ افغانستان در اواخر دهه ۱۹۸۰م، نقطه آغاز درگیری های سنی و شیعه در پاکستان به شمار می رود. در نتیجه این سیاست ها، فرقه گرایی افراطی در این کشور گسترش یافت و اقدامات سیاستمداران و نظامیان، وحدت سنی و شیعه را به شدت متاثر ساخت و موانع بسیاری در مسیر تحقق آن ایجاد نمود.پژوهش حاضر، با روش و رویکرد تاریخی در صدد بررسی موانع سیاسی تحقق وحدت در پاکستان است. شناخت این موانع می تواند پیروان فرق اسلامی را با اراده های سیاسی پشت صحنه و تفرقه افکنی ها آگاه ساخته و آنان را از فرقه گرایی افراطی بازداشته و به سوی وحدت سوق دهد.یافته های پژوهش نشان می دهد که موانع سیاسی متعددی در راه تحقق وحدت اسلامی وجود دارد. مهم ترین این موانع، عبارت اند از: استفاده ابزاری از مذهب برای اهداف سیاسی، هویت سازی فرقه ای،پشتیبانی مالی و نظامی از گروه های افراطی،گسترش بی رویه مدارس دینی و عدم نظارت بر آن، سوء مدیریت در مهاجران افغانی.

کلیدواژه ها

وحدت اسلامی, پاکستان, موانع سیاسی, اسلامی سازی, گروه های افراطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.