بررسی شاخصهای فتوسنتزی و عملکرد دانه ارقام مختلف گندم در تاریخهای کاشت زودهنگام، معمولی و تاخیری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-21-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه ضیائی قهنویه

گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد، فیروزآباد، ایران

فرود بذرافشان

گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد، فیروزآباد، ایران

داود امین آزرم

بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

امید علیزاده

گروه کشاورزی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

مهدی زارع

گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد، فیروزآباد، ایران

چکیده

در دهه های گذشته محور اصلی تحقیقات در غلات معرفی ارقام پرمحصول در شرایط بهینه بوده است. بنابراین شناسایی ارقام گندم که در تاریخ های مختلف کاشت عملکرد قابل قبولی دارند، مورد توجه میباشد. این آزمایش به صورت کرت های خردشده با سه تکرار و در دو سال ۹۶-۱۳۹۵ و ۹۷-۱۳۹۶ انجام گردید. عامل اصلی سه تاریخ کاشت (۲۰ مهر، ۲۰ آبان و ۲۰ آذر به عنوان تاریخ کاشت های زودهنگام، معمولی و تاخیری) و عامل فرعی ارقام گندم (زارع با عادت رشد زمستانه، حیدری، پیشگام و الوند با عادت رشد بینابین و سیروان و پیشتاز با عادت رشد بهاره) بود. نتایج نشان داد که تاخیر در کاشت سبب کاهش جذب عناصر غذایی و افزایش ضریب استهلاک نوری شد. کارایی مصرف نوری در تاریخ کاشت ۲۰ آذر نسبت به تاریخ کاشت ۲۰ مهر در سال های ۹۶-۱۳۹۵ و ۹۷-۱۳۹۶ به ترتیب کاهش ۲۷ و ۲۵ درصدی نشان داد. در تاریخ کاشت ۲۰ آذر ارقام سیروان و پیشتاز با عادت رشد بهاره ضریب استهلاک نوری پایین تر و سرعت فتوسنتز بالاتری نسبت به ارقام زمستانه و بینابین نشان دادند. تاریخ کاشت ۲۰ مهر و ۲۰ آبان بیشترین عملکرد دانه در ارقام با عادت رشد زمستانه و بینابین به دست آمد. از سوی دیگر در تاریخ کاشت ۲۰ آذر عملکرد دانه در ارقام با تیپ رشد بینابین و بهاره نسبت به رقم زمستانه بیشتر بود. در مجموع تاخیر در کاشت سبب کاهش معنی دار عملکرد دانه به ویژه در رقم با تیپ رشد زمستانه شده است. بنابراین در کشت تاخیری استفاده از ارقام بینابین و بهاره قابل توصیه می باشد.

کلیدواژه ها

تیپ رشد, شاخص برداشت, کارایی مصرف نور, نیتروژن برگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.