بررسی مزایا و آثار حقوقی تنظیم و ثبت سند رسمی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس ملی حقوق، علوم اجتماعی و انسانی، روانشناسی و مشاوره
  • کد COI اختصاصی: HSPC13_080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 271
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت اله قوهستانی

کارشناس ارشد حقوق خصوصی

چکیده

در این تحقیق به بررسی مزایا و آثار حقوقی تنظیم و ثبت سند رسمی پرداخته می شود. اسناد به دو دسته عادی و رسمی تقسیم می گردند و هر یک دارای ویژگی ها و آثار حقوقی مختلف ناشی از اراده طرفین یا اراده قانونگذار می باشند، اما در نظام های حقوقی از جمله ایران، برتری ویژه و خاصی برای اسناد رسمی مورد شناسایی و پذیرش قرار گرفته است که سبب می گردد، در مواردی که روابط حقوقی اشخاص اعم از قراردادها و معاملات و غیره مطابق مقررات و آیین نامه های ثبتی توسط شخص(مامور) صلاحیت دار تنظیم و ثبت گردد، از مزایا و آثار حقوقی انحصاری برخوردار گردند که این مزایا و آثار ناشی از اراده قانونگذار می باشد به نحوی که اسناد رسمی دارای آثار حقوقی مانند الزام آور بودن، اعتبار دائمی، جایگاه ویژه در فرآیند دادرسی، مصونیت از هرگونه انکار و تردید و... می باشند و نیز مطابق مقررات قانونی لازم الاجرا می باشند. در واقع اراده قانوگذار بر این است که سند یا اسنادی که مطابق مقررات قانونی (ثبتی) تنظیم و ثبت گردند از مزایایی برخوردار باشند که اصولا اسناد عادی از آن بی بهره می باشند، مگر در موارد استثنائی. بنابراین می توان نتیجه گرفت، اراده قانونگذار در اعتبار بخشی خاص و انحصاری به اسناد رسمی سبب می گردد که این اسناد به دارنده آن سند و قائم مقام وی، حقوق و تکالیف ویژه ای را اعطا نماید که از بعد اثباتی و ثبوتی حق دارای برتری ویژه ای نسبت به اسناد عادی می باشند و نیز از حقوق دارنده در مقابل ثالث به خوبی حمایت می نمایند.

کلیدواژه ها

سند، سندرسمی، الزام آور، اثباتی، ثبت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.