ارزیابی روشهای تجزیه سری زمانی و تبدیل موجک گسسته حداکثر همپوشانی در روندیابی متغیرهای هواشناسی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دو فصلنامه هواشناسی کشاورزی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRIMET-11-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لاله پرویز

دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

آیناز بیرامی

دانشجوی کارشناسی علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

چکیده

در این تحقیق تاثیر دو رهیافت تجزیه مد تجربی (EMD) و تبدیل موجک گسسته حداکثر همپوشانی (MODWT) بر پردازش سری زمانی متغیرهای دمای میانگین، سرعت باد و بارندگی در مقیاسهای زمانی سالانه، ماهانه و تک ماه ها ارزیابی شد. ایستگاه های منتخب شامل رامسر، کرمانشاه، همدان، سمنان، مشهد، شیراز، اردبیل، ارومیه، زنجان، یزد، تبریز، مراغه و میانه بودند. در تجزیه سری زمانی به روش EMD، روند برخی از زیر سری های ترکیبی و در رهیافت MODWT، روند برخی از زیر سری ها با نتایج روند آزمون من- کندال سری زمانی اصلی داده ها همخوانی داشتند، میزان این تطابق متاثر از مقدار عددی آماره من- کندال سری زمانی اصلی و علامت آن نیز می باشد. سطح معنی داری آزمون من-ویتنی در مقایسه سری زمانی اصلی داده های مشاهداتی (سالانه) با زیر سری های حاصل از دو رهیافت بیشتر از ۰۵/۰ بود که حاکی از عملکرد قابل قبول رهیافتهای EMD و MODWT است. بررسی کلی نشان داد، در تمام مقایسات زیر سری های هر رهیافت با سری اصلی در هر ایستگاه، مقدار متوسط سطح معنی-داری رهیافت MODWT بیشتر از EMD می باشد. همچنین میانگین سطح معنی داری سری زمانی دما از سری های بارندگی و سرعت باد بیشتر بوده است. آزمون LSD در سطح اطمینان ۹۵٪ حاکی از انطباق روند سری های زمانی اصلی و زیر سری های ترکیبی است و مهارت این دو رهیافت را تایید می کند.

کلیدواژه ها

تجزیه مد تجربی, تبدیل موجک, پردازش, روند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.