پایش سطح تغذیه گرایی در دریاچه ارومیه با استفاده از الگوریتم های رگرسیون خطی چند متغیره و شبکه عصبی مصنوعی مبتنی بر تصاویر ماهواره ای لندست-۸ و سنتینل-۲

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-19-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرسپهر شاملو

مهندسی آب، دانشگاه تربیت مدرس

سمیه سیما

عضو هیات علمی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

پایش پیوسته غلظت کلروفیل و تعیین سطح تغذیهگرایی در دریاچهها به منظور مدیریت کیفیت آب آن ها ضروری است. هدف این پژوهش مدلسازی غلظت کلروفیل-آ به عنوان متغیر کلیدی مرتبط با تغذیه گرایی در بخش شمالی دریاچه ارومیه با استفاده از تصاویر ماهواره های لندست-۸ و سنتینل-۲ و الگوریتم های رگرسیون خطی چند متغیره (MLR) و شبکه عصبی مصنوعی (ANN) می باشد. نتایج نشان داد در حالی که هر دو مدل مبتنی بر تصاویر لندست-۸ (ANNLandsat -۸ و MLRLandsat -۸) از دقت بالایی در پایش غلظت کلروفیل-آ برخوردار بودند، عملکرد مدل های منتخب مبتنی بر تصاویر سنتینل-۲ (ANNSentinel -۲ و MLRSentinel -۲) رضایت بخش نبودند. در هر دو سری مدل های کلروفیل-آ مبتنی بر دادههای لندست-۸ و سنتینل-۲، مدل ANN (با یک لایه مخفی) نسبت به مدل MLR اندکی برتری داشت. با توجه به عملکرد مناسب مدل منتخب ANNLandsat-۸ از این مدل برای تحلیل الگوی تغییرات مکانی و زمانی غلظت کلروفیل-آ و سطح تغذیه گرایی در شمال دریاچه ارومیه استفاده شد. تحلیل الگوی تغییرات مکانی غلظت کلروفیل-آ در تمامی ماه ها، افزایش غلظت به سمت مرکز و نواحی عمیق شمال دریاچه و کاهش به سمت پل میانگذر را نشان داد. همچنین میانگین غلظت کلروفیل-آ و سطح تغذیه گرایی در شمال دریاچه، از فوریه تا جولای به صورت قابل توجهی افزایش، از جولای تا سپتامبر کاهش و از سپتامبر تا اکتبر افزایش یافت. نتایج مدل منتخب (ANNLandsat -۸)، نشان داد که شمال دریاچه در ماه های فوریه و سپتامبر سال ۲۰۱۶ در شرایط مزوتروفیک حاد و در ماه های جولای، آگوست و اکتبر در شرایط یوتروفیک خفیف قرار داشته است.

کلیدواژه ها

شرایط مغذی, کلروفیل- آ, شاخص تغذیهگرایی کارلسون, تصحیح جوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.