تجزیه وتحلیل نقاط اهرمی الگوی پویایی سیستم کیفی حکمرانی منابع آب (مطالعه موردی: حوضه قرنقو)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 19، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IWRR-19-1_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 261
نویسندگان
استاد گروه توسعه اقتصادی و برنامه ریزی (گرایش اقتصاد منابع طبیعی و محیط زیست)، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
دکتری اقتصاد، گروه توسعه اقتصادی و برنامه ریزی (گرایش اقتصاد منابع طبیعی و محیط زیست)، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
چکیده
مسائل مربوط به منابع مشترک از جمله منابع آب، به دلیل خصوصیت ذاتی این منابع و همچنین تعدد و تنوع ابعاد مربوط به مسائل آب، بسیار پیچیده است. در مطالعه حاضر به منظور تجزیه و تحلیل الگوی حکمرانی منابع آب طراحی شده، شناسایی سازوکارهای موجود در الگو و ارائه پیشنهادهای سیاست گذاری در قالب اقدامات مداخله ای انجام شده است. در این مطالعه ۱۳ سازوکار در قالب پنج نوع از سازوکارهای معرفی شده در ادبیات تحقیق شامل محدودیت رشد، راه حل هایی که شکست می خورند، جابه جایی مرز مشکل، تهدید و تشدید و نیز موفقیت در پی موفقیت شناسایی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نقاط اهرمی (LP) شناسایی شده در الگوی طراحی شده نیز شامل برداشت از منابع آب، ظرفیت سازگاری، ظرفیت گفتمان سازی، ظرفیت توانمندسازی، تحقیق و توسعه، قوانین و مقررات، ساختار اختیار و مسئولیت، مشارکت، وابستگی به آب، وابستگی به دولت، آموزش، قواعد و الگوی کشت هستند که اصلاح الگوی حکمرانی از طریق ایجاد تغییر در آنها امکان پذیر است. سپس، نقاط اهرمی شناسایی شده با استفاده از سطوح مداخله ای دوازده گانه ارائه شده توسط Meadows (۱۹۹۹) و نمودار ساعت ارائه شده توسط Abson et al. (۲۰۱۷)، از لحاظ میزان تاثیرگذاری، تجزیه و تحلیل شد. در این مطالعه علاوه بر اقدامات مداخله ای مطرح شده، پیشنهاد شد به منظور اجتناب از افتادن در دام اقدامات مقطعی، اقدامات مداخله ای در دو سطح طراحی و اجرا شود: در سطح اول اقدامات جامع و بلندمدت و در سطح دو، اقدامات کوتاه مدت در جهت تسهیل شرایط اجرای برنامه بلندمدت، طراحی و اجرا شود.کلیدواژه ها
حکمرانی منابع آب, سازوکارها, اقدامات مداخله ای, نمودار ساعتیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.