درستی سنجی متغیر های دما و بارش مدل های CMIP۵ در ایران تحت پروژه های CORDEX و NEX-GDDP

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 55، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-55-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه تقوی نیا

گروه اقلیم شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

بتول زینالی

گروه اقلیم شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

عباسعلی داداشی رودباری

گروه اقلیم شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

باتوجه به اینکه تاکنون هیچ مطالعه ای به ارزیابی توامان روش های ریزگردانی NEX-GDDP و CORDEX- WAS جهت درستی سنجی خروجی مدل های CMIP۵ در ایران برای فرا سنج های دما و بارش انجام نشده است؛ لذا این مطالعه برای نخستین بار در ایران مقایسه عملکرد مدل MPI-ESM-LR از سری مدل های CMIP۵ را برای متغیرهای دما و بارش با رویکرد توامان روش ریزگردانی دینامیکی و آماری برای دوره تاریخی ۲۰۰۵-۱۹۸۰ موردمطالعه قرار می دهد. جهت درستی سنجی، آماره های MBE، RMSE و r مورداستفاده قرار گرفت. برای برآورد شیب روند داده ها در سری زمانی، از روش ناپارامتریک سنس استفاده می شود. نتایج نشان داد در پروژه کوردکس میزان اریبی ۳۴/۰- درجه سلسیوس و در پروژه NEX-GDDP میزان اریبی ۴۶/۰- درجه سلسیوس ثبت شده است که بیانگر عملکرد بهتر مدل MPI-ESM-LR تحت پروژه ریزگردانی دینامیکی کوردکس در مقایسه با پروژه آماری NEX-GDDP در شبیه­سازی دما می­باشد. در هر دو پروژه بیشینه دما در سواحل جنوب و کمینه دما در ارتفاعات شمال غرب کشور شبیه­سازی شده است. در شاخص MBE پروژه NEX-GDDP با اریبی ۶۰/۲- میلی متر در مقایسه با پروژه کوردکس با اریبی ۲۱/۸- میلی متر، کاهش اریبی را نشان می دهد که بیانگر عملکرد بهتر مدل MPI-ESM-LR در پروژه NEX-GDDP نسبت به پروژه کوردکس در شبیهسازی بارش می باشد. بیشینه بارش در هر دو پروژه در ارتفاعات زاگرس و کمینه بارش در جنوب شرق کشور شبیه­سازی شده است

کلیدواژه ها

ایران, بارش, دما, CORDEX-WAS, NEX-GDDP

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.