بررسی گذرائی درگفتار کودک فارسی زبان در چهارچوب زبان شناسی شناختی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دوفصلنامه زبان شناخت، دوره: 14، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_LANG-14-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 99
نویسندگان
دانشجوی دکترای زبانشناسی همگانی واحد علوم و تحقیقات تهران
دانشیار گروه زبانشناسی/دانشگاه تربیت مدرس
عضو هیات علمی و مدیر گروه ارشد زبان شناسی همگانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
چکیده
گذرائی یکی از مفاهیم مهم در دستور زبان و گفتمان است، لذا بررسی فراگیری آن می تواند پاسخگوی بسیاری از مسائل در حوزه زبان آموزی باشد. بر اساس مطالعات، کودکان از حدود ۳ سالگی قادر به تولید و درک افعال گذرا در گفتار خود میباشند. اینکه کودک انسان به چه درجه ای از شناخت میرسد که به توانایی درک و تولید جملات گذرا در زبان خود نایل میشود از مسائلی است که در این پژوهش به آن پرداخته ایم. به این منظور مجموعه ای شامل ۱۰۰ بند خبری از گفتار ۴ کودک فارسی زبان مورد بررسی قرار گرفت. روش تحلیل داده ها از نوع توصیفی- تحلیلی بود. تحلیل داده های پژوهش نشان داد، کودک در حدود یک سالگی صحنه های مربوط به زندگی روزمره را بارها دیده و در ذهن خود ذخیره کرده است. به تدریج کودک، صحنه هایی را که دیده است به اجزای تشکیل دهنده شان تجزیه می کند و هر جزء را با یک نشانه زبانی مرتبط می نماید (کنش گر، کنش پذیر) و از ابزارهای نحوی مانند ترتیب واژه ها برای مشخص نمودن نقش هریک از این اجزا استفاده می کند. همچنین کودک به عنوان تماشاگر صحنه با نماسازی و برجسته کردن عامل در جملات، صحنه را در قلمرو منبع تولید انرژی رمزگذاری می کند و همواره فاعل رو مقدم بر مفعول به کار می برد.کلیدواژه ها
زبان کودک, ساختارهای گذرا, پردازش های شناختی, کنش گر, کنش پذیراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.