واکاوی قلندریات و مباحث مربوط به آن در آثار منظوم و منثور شیخ احمد جام

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه عرفان اسلامی، دوره: 20، شماره: 77
  • کد COI اختصاصی: JR_IAUZ-20-77_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جان محمد افرازی

دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران

حمید طبسی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران.نویسنده مسئول: hamidtabasi@yahoo.com

ابوالقاسم رادفر

استاد گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران.

چکیده

شیخ­احمد جام از جمله عارفان نامی حوزه خراسان بزرگ است. آثارش در دو دسته منثور و منظوم جای­می­گیرد. در این پژوهش، مباحث قلندری در آثار منثور و دیوان اشعار بررسی­شده­است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه­ای انجام­شده­است. نتایج تحقیق نشان­می­دهد که بسامد موضوعات قلندری در دیوان اشعار از تنوع بیشتری برخوردار است و شامل مواردی چون: تظاهر به فسق، بی­اعتباری دین و رد مظاهر شریعت، تظاهر به آیین­های غیراسلامی، تعریض به زاهدان و صوفیان، حضور در اماکن بدنام و بی­اعتنایی به نام و ننگ می­شود. درحالی­که شیخ جام در آثار منثور خود تنها به مواردی چون انتقاد از صوفیان مرائی و عاریتی­بودن نام­جویی اشاره­کرده­است. در مجموع، تفاوت آشکار سطح ایدئولوژیک آراء شیخ جام در آثار منثور و دیوان اشعار، این فرضیه را تقویت­می­کند که این سروده­ها منسوب به اوست.

کلیدواژه ها

عرفان اسلامی, شیخ احمد جام, آثار منثور, دیوان اشعار, مضامین قلندری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.