چرایی و چگونگی تاثیر سلامت معنوی بر سلامت جسمانی بر پایه فلسفه و حکمت علوی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله سلامت معنوی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SPIRIT-2-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی فضلی

Department of Mysticism, Research Institute of Wisdom and Religion, Institute of Islamic Culture and Thought, Qom, Iran

چکیده

از نگاه فلسفی و دینی همچنان که سلامت جسمانی بر عهده طب جسمانی است، سلامت قلبی و معنوی بر عهده طب روحانی است. لیک پرسش این است که آیا سلامت معنوی بر سلامت جسمانی تاثیر دارد و در نتیجه طب روحانی در سلامت جسمانی نقش ­آفرین است؟ برای پاسخ نخست باید از منظر فلسفی به ملاک تاثیر نفس بر بدن دست یافت؛ دوم از منظر طب سنتی و طب نوین به چگونگی این تاثیر دست یافت؛ سوم نیز باید بر پایه روایات علومی به این تاثیر رسید و شواهدی از آن را به دست داد. این مقاله، از سه روش در سه ساحت بهره برد: یکی روش فلسفی، دوم روش طبی و تجربی و سوم روش نقلی و اجتهادی. با توجه به آن که نفس و بدن ارتباط وجودی دارند، نخست به چگونگی تاثیر نفس بر بدن از نگاه حکمای مشاء، حکمای اشراق و حکمای متاله پرداخت. پس از آن حلقه ارتباطی نفس و بدن که در طب سنتی روح بخاری و در طب نوین دستگاه عصبی و هورمون­ ها هستند، مورد بررسی قرار داد و از این طریق نقش طب روحانی در طب جسمانی را روشن نمود. آنگاه از کتاب و سنت بویژه احادیث علوی شواهدی بر تاثیر سلامت معنوی بر سلامت جسمانی ذکر نمود. البته این شواهد بر دو قسم هستند: اول شواهد کلی که به تاثیر کلی سلامت معنوی بر سلامت جسمانی و سقامت معنوی بر سقامت جسمانی و سلامت معنوی در درمان سقامت جسمانی اشاره دارند. مانند تقوای دل عامل تندرستی و شفای بیماری تن است. دوم شواهد جزیی که به سلامت­ های جزیی یا بیماری­ های جزیی اشاره دارند و از تاثیر بیماری خاص معنوی بر بیماری جسمانی پرده برمی­ دارند. برای نمونه کم ­بودن حسادت عامل تندرستی است؛ چنان که خوش بینی مایه راحتی جان و سلامتی تن است. بر پایه مبانی فلسفی و روایات علوی سلامت معنوی از راه ارتباط نفس و بدن، بر سلامت جسمانی تاثیر می ­گذارد و در روند بهبودی بیماری­ های جسمانی موثر هستند.

کلیدواژه ها

Spiritual Health, Physical Health, Philosophy, Wisdom, سلامت معنوی, سلامت جسمانی, فلسفه, حکمت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.