تدوین سناریوهای آینده صنعت ساختمان مبتنی بر فناوری های نوین

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه آینده پژوهی ایران، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFS-7-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینوچهر مرزبان

دانشجوی دکتری، گروه معماری، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

سید رحمان اقبالی

دانشیار، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران

فرزانه اسدی ملکجهان

استادیار، گروه معماری، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

چکیده

هدف: آینده صنعت ساختمان، به­طور فزاینده­ای متاثر از تکنولوژی­های نوین است. به­منظور اتخاذ راهبردهای مناسب در رویارویی با تکنولوژی­های نوین، شناخت آینده­های محتمل صنعت ساختمان، امری ضروری است. پژوهش حاضر، با هدف تبیین عدم قطعیت­های تکنولوژیک و تدوین سناریوهای آینده صنعت ساختمان انجام شده است. روش: پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی است و با ترکیبی از روش­های کمی و کیفی انجام شده است. نخست؛ برای تعیین پیشران­های تکنولوژیک، از روش مطالعه کتابخانه­ای، سپس جهت تبیین عدم قطعیت­های تکنولوژیک، از روش تحلیل ساختاری و در آخر، برای تدوین سناریوهای آینده صنعت ساختمان، از روش شوارتز استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، از خبرگان صنعت ساختمان تشکیل شده است. یافته ­ها: در این پژوهش، ۹ عدم قطعیت­ تکنولوژیک تاثیرگذار بر آینده صنعت ساختمان شناسایی و برای هرکدام از عوامل، سه حالت نزول، رکود و پیشرفت در نظر گرفته شده است. تحلیل داده­ها، توسط نرم­افزار سناریو ویزارد، بیانگر وقوع هشت سناریوی قوی و محتمل می­باشد. پس از دسته­بندی نتایج، سبد سناریوها، مشتمل بر چهار گروه سناریوی پیشرفت، معطوف به پیشرفت، معطوف به رکود و معطوف به نزول تدوین شده است. نتیجه­ گیری: در سناریوی پیشرفت، ۸۹ درصد عدم قطعیت­های تکنولوژیک، در وضعیت توسعه کاربرد قرار گرفته­اند. در سناریوی معطوف به پیشرفت، ۵۶ درصد عوامل، در وضعیت پیشرفت قرار دارند که بیانگر توسعه کاربرد عوامل کلیدی تکنولوژیک است. در سناریوی معطوف به رکود، هیچ­گونه پیشرفتی در کاربرد عدم قطعیت­های تکنولوژیک صورت نگرفته و در وضعیت ایستا قرار گرفته­اند. در سناری معطوف به نزول، عدم قطعیت­های تکنولوژیک، در وضعیت کاهش کاربرد قرار گرفته­اند.

کلیدواژه ها

آینده پژوهی, سناریونویسی, عدم قطعیت, تکنولوژی های نوین, صنعت ساختمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.