مقایسه اثربخشی مدل مبتنی بر انگیزه پیشرفت و آموزش مهارت های اجتماعی بر خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه ناتوانی های یادگیری، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JLD-12-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نریمانی

استاد روان شناسی، گروه روان شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

محمد صاحبقران فرد

دانشجوی دکتری روان شناسی،گروه روانشناسی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران.

اصغر نخستین گلدوست

استادیار علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، ایران

چکیده

اهداف: هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه اثربخشی مدل مبتنی بر انگیزه پیشرفت و آموزش مهارت های اجتماعی بر خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری بود.مواد و روش ها: روش پژوهش حاضر، آزمایشی با طرح پیش- آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان ثبت نام شده در مرکز ناتوانی های یادگیری آموزش و پرورش شهر اردبیل در سال تحصیلی ۱۴۰۱ بود از این میان تعداد ۴۵ نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و پس از جایگزینی تصادفی در سه گروه آزمایشی و گروه کنترل مورد مطالعه قرار گرفتند (در هر گروه ۱۵ نفر) انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی جینکس و مورگان (۱۹۹۹) بود. فرآیند اجرا مدل مبتنی بر انگیزه پیشرفت به مدت ۵ جلسه و مهارت های اجتماعی ۸ جلسه پرداختند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۵ و آزمون کوواریانس تک متغیره تجزیه وتحلیل شد. یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بعد از کنترل اثرات پیشآزمون، تفاوت آماری معنیداری بین میانگین نمرات سه گروه آزمایش و کنترل، در نمره کل متغیر خودکارآمدی تحصیلی (۶۴۰/۵۱=F) وجود دارد.نتیجه گیری: بنابراین، آموزش مهارت های اجتماعی و مدل مبتنی بر انگیزش پیشرفت می تواند تاثیر مثبتی بر خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری داشته باشد.

کلیدواژه ها

انگیزه پیشرفت, مهارت های اجتماعی, خودکارآمدی تحصیلی, ناتوانی یادگیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.