ارزیابی اثر ضد دردی تجویز تیموکینون در موش صحرایی دیابتی و تعیین نقش پراکسیداسیون لیپیدی سرم

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-20-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اورانوس پوردهنده

دانشگاه پیام نور

سیما نصری

دانشگاه پیام نور

مهرداد روغنی

دانشکده پزشکی و مرکز تحقیقات نوروفیزیولوژی، دانشگاه شاهد

پروین صالحی

دانشگاه پیام نور

توراندخت بلوچ نژاد مجرد

دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

مقدمه و هدف: هیپرآلژزی یکی از علائم دیابت قندی محسوب می­شود که کیفیت زندگی افراد مبتلا را تحت تاثیر قرار­می­دهد. تیموکینون مشتق از سیاهدانه دارای آثار ضد­دیابتی و ضد­التهابی است. در این بررسی اثر ضد­دردی آن در موش­های صحرایی دیابتی­شده توسط استرپتوزوتوسین مورد ارزیابی قرار­گرفت.    مواد و روش ها: موش­ها به گروه­های کنترل, کنترل تحت تیمار با دوز بالای تیموکینون، دیابتی، کنترل و دیابتی دریافت­کننده سدیم سالیسیلات، دیابتی و دیابتی­های تیمار­شده با دوز پایین یا بالای تیموکینون تقسیم شدند. تیموکینون در دو دوز ۵/۲ و ۵ میلی­گرم بر کیلوگرم (داخل صفاقی) بعد از یک هفته از القای دیابت توسط استرپتوزوتوسین به مدت ۵ هفته تجویز شد.   یافته­ها: تیموکینون موجب کاهش معنی­دار نمرات درد موش­های دیابتی در دو مرحله حاد و مزمن آزمون فرمالین شد (۰۵/۰p < ) و تزریق سدیم سالیسیلات نمره درد را در مرحله مزمن به­طور معنی­دار کاهش­داد (۰۱/۰p < ). به­علاوه، تجویز تیموکینون به موش­های دیابتی یک کاهش معنی­دار در مدت زمان تاخیر در بیرون کشیدن دم در مقایسه با گروه کنترل ایجاد­نکرد؛ همچنین، تیموکینون میزان مالون دی­آلدئید را در سرم موش­های دیابتی به­طور معنی­دار کاهش­داد (۰۵/۰p < )   نتیجه­گیری: تجویز تیموکینون موجب کاهش معنی­دار شدت درد در دو مرحله حاد و مزمن آزمون فرمالین در مدل تجربی دیابت قندی می­شود و بر آستانه درد حرارتی تاثیر­ندارد و بخشی از این اثر از طریق کاهش پراکسیداسیون لیپیدی در نواحی محیطی بدن به­انجام­می­رسد.

کلیدواژه ها

تیموکینون, دیابت قندی, اثر ضد دردی, آزمون فرمالین, آزمون غوطه ور کردن دم در آب داغ, مالون دی-آلدئید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.